Работната ръка във Великобритания се свърши, викат на помощ затворниците

Работната ръка във Великобритания се свърши, викат на помощ затворниците

Недостиг на работна ръка има във Великобритания. Това принуди производителите на хранителни продукти да поискат от държавата на помощ да дойдат затворниците в страната. 

От Асоциацията на независимите производители и доставчици на месо, която представлява касапите, работниците в кланици и цехове за преработка на храни заявиха, че днес имат среща с представители на Министерството на правосъдието, за да проучват възможностите как в бранша да бъдат  взети на работа бивши и настоящи затворници, предаде БНР.

Компаниите се опитват да привлекат затворниците чрез схема за платен труд и временно освобождаване.

Освен това те контактуват с благотворителни организации да им окажат помощ за привличане на бивши нарушители на закона, които при нормални условия имат трудности да си намерят работа след пускането им на свобода.

Тони Гуджър от Асоциацията е цитиран от „Гардиън“, че някои компании вече работят по схемата за платен труд и временно освобождаване и са изключително доволни от работата на затворниците.

Той дори казва, че от един затвор са му отказали помощ, защото квотата им за пускане на затворници по тази схема вече е запълнена.

Криза за работници има не само в хранително-вкусовата промишленост. Недостиг на около 90 000 шофьори на камиони доведе до опразване на рафтовете по някои супермаркети.