Пътуването за Великден: При какви условия ще е възможно?

Пътуването за Великден: При какви условия ще е възможно?

Пътуването на българите по Великден ще е затруднено както и досега, стана ясно от думите шефа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. На поредния брифинг на щаба си той уточни, че ограчиненията остават и преминаването пред КПП-та между областите ще става само по уважителни причини. А те ще се проверяват внимателно, увери той.

„Толкова е либерален нашият режим. Виждате, че това, което в Западна Европа се разрешава от края на април, тук не е забранявано. Спазването на правилата ще се отрази много добре на противоепидемиологичната обстановка. Събирането на хора би ни изиграло лоша шега“, обобщи той. Ето и какви са правилата:

Декларация за всяко КПП

Напускането на населени места ще е възможно с попълване на декларация, в която ще се указва причината за пътуването. За всяко КПП, през което ще се мине, е нужна отделна декларация с причини. Попълнените декларации се събират от служителите на контролно-пропускателните пунктове (КПП) в областните градове с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни, уточняват от вътрешното ведомство, цитирани от „Дневник“. Според властите пунктове за контрол има и на всички гари и автогари в областните градове. През тях също се минава с попълнена декларация, в която е посочено какво налага пътуването.

Кои причини са основателни

На първо място като основателна причина се приема, ако пътуващият отива към град или село, в което е адресно регистриран. В този смисъл, ако някой работи в София, но все още адресът му е в Бургас, например, той може да напусне столицата и да отиде за Великден край морето. Адресната регистрация се доказва с показването на документ за самоличност.

Тъй като пътуването с цел работа е разрешено, всеки отишъл до родния си град, може и да се върне там където работи, ако има служебна бележка от работодател или служебен документ, доказващи, че местоработата му е в града, в който иска да влезе. Предвид почивните дни около Великден, всяко пътуване с такъв мотив ще се проверява по-стриктно.

Третата хипотеза, която позволява движение са медицински причини – неотложно посещение при лекар, нужда от операция и т.н, като това се доказва с медицински документ.

Като основателни причина за пътуване се приема и грижа за възрастни роднини, както и снабдяването им с лекарства, и хранителни продукти. Това обстоятелство, името и адреса на човека, се записват в декларацията. Информацията подлежи на проверка, като за невярно посочени данни се носи наказателна отговорност.

Със заповед на здравния министър от миналата седмица беше въведена още една основателна причини за напускане на областния град – обработване на имот със земеделски култури. Като доказателство на КПП-тата се иска служебна бележка, издадена от кмета на съответната община или упълномощено от него лице, в която се намира имотът.

Специално за дните около Великден премиерът Бойко Борисов обеща да важи и още една основателни причина – посещение на манастир, намиращ се извън областния град. Все още предстоят уточнение как ще се организира и контролира това, но беше даден пример, че ще се проверява на двете КПП-та между които трябва да се мине.

Напускането на страната

Пътуването в чужбина със самолет също е основателна причина да се напусне областният град, като то се доказва с билет или резервация. Към момента от летище София на ден има едва по пет-шест полета до държави, които все още не са ограничили напълно влизането и излизането като Великобритания и Нидерландия, както и такива позволяващи движение на хора в краен случай. За вътрешните полети, такива все още има до Варна, като важат изискванията както на КПП-тата по пътища и гари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *