Първи звънец: Учители минават PCR, дистанцията според броя на учениците

Първи звънец: Учители минават PCR, дистанцията според броя на учениците

От Министерството на образованието са готови с правилата и препоръките, по които трябва да действат училищата, след като отворят врати на 15 септември.

Седмици наред експертите обсъждаха как точно да започне учебната година у нас, за да се гарантира безопасността на учениците и учителите. Очаква се утре списъкът с мерки да бъде разпратен до учебните заведения в страната, съобщи Нова телевизия.

Всяко училище ще трябва да спазва строг протокол за действие в случай на заразено дете или преподавател.

Еднакви ще са и правилата за дезинфекция

Мерките за спазване на дистанция ще зависят от големината на сградата и броя на учениците.

В столичното 125 СУ учат близо 1500 деца. „Успяхме да направим един график на учебните часове, който да разминава междучасията възможно най-много. Учениците да започват учебния ден по различно време, за да няма струпване на входа на училището”, заяви Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев”.

Всички преподаватели ще бъдат

изследвани за COVID-19 дни преди да бие първият училищен звънец

„Тук на място ще дойдат, ще направят PCR тестове на моите колеги, които на 1 септември се връщат на работа, за да съм сигурна, че всички учители ще влязат здрави в класните стаи”, заяви Венелина Николова.

Лекари успокоиха, че училищната среда не крие по-голям риск от заразяване в сравнение с домашната. „Степента на инфекциозност е най-висока в битовите контакти – 10% от вероятността да се разболееш е в семейството”, смята доц. д-р Елена Георгиева.

Преди дни Световната здравна организация

препоръча носене на маски за децата над 12 години

„Едно дете не бива да стои цял ден с една и съща маска, защото тя от предпазно средство се превръща в опасно средство, така че децата трябва да разполагат с няколко броя маски, за да ги сменят”, обясни д-р Елена Георгиева.

Просветният министър Красимир Вълчев и столичният кмет Йорданка Фандъкова утре ще дадат брифинг за организацията и мерките в училищата на прага на новата учебна година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *