Първият външен министър на Македония: Македонците са българи, Илинден е български и Гоце Делчев е българин

Първият външен министър на Македония: Македонците са българи, Илинден е български и Гоце Делчев е българин

Първият министър на външните работи на Македония (сега Северна Македония) след разпадането на Югославия през 1991 година, Денко Малевски, който в момента е съветник на президента на страната Стево Пендаровски, предизвика скандал в скопските среди, като, както предава „Република“, „продължи да унижава Македония и македонците“, пише гръцкият вестник Protothema.

„Преди няколко дни в статия той отбеляза, че македонците и българите са един народ и Илинденското въстание е обикновен „бунт“ на българското население. В изявление пред българските медии сега то твърди, че Гоце Делчев и Кръсте Петков Мисирков са българи“, пише скопската опозиционна медия. „На въпрос на журналист какви са Гоце Делчев и Мисирков, Малевски заяви, че няма съмнение, че са българи“, което ознчава, че не са „македонци“, отбелязва гръцкото издание.

Protothema пита: „Какво тогава е Илинденското въстание?“ И отговаря: „Илинденското въстание е български бунт в земята, която сега наричаме „Северна Македония“ срещу Османската империя с цел независимост, или най-малкото – автономия“. „Въпреки историческия ревизионизъм на обичайните заподозрени, няма никакво съмнение, че Делчев е считал себе си и другарите си в революцията за българи, а не за отделни митични „македонци“. Делчев е известен като една от най-важните фигури на българската борба срещу османците в Македония“, продължава вестникът. „Мисирков е друга фигура, която се идентифицира като българин, но има вътрешни противоречия дали Македония трябва да се съедини с България или да остане независима“, отбелязва Protothema.

„В друго оскърбително заявление, което вбеси „Република“, Малевски казва: „Мина времето, когато македонската история бе защитавана от мощната Югославска федерация и можеше, без никакъв натиск, избирателно да избира градивните елементи на македонската нация и може да зачеркне от текстовете „български“ и вместо това пише „македонски“. „Сега можете да отидете в New York Times и да прочетете архивите им от 1903 г., където пишат за въстанието на българското население в Крусево по време на Илинден. Трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото бяхме част от един и същи народ“, заключи Малевски.

„България казва, че хората от „Северна Македония“ са българи, които са били лишени от идентичността си от югославските власти, за да служат на две цели: За да легитимира югославските претенции към северната част на Гърция, особено пристанищния град Солун. Да се отслаби българската идентичност, така че народът да остане лоялен към Югославия и да не призовава за обединение с България. Историята доказва, че българските твърдения са верни, но за съжаление хората от „Северна Македония“ тепърва ще се събуждат от тази реалност“, завършва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *