Първа жертва на циклона Янос в Гърция

Първа жертва на циклона Янос в Гърция

Вече има първа жертва в село Василий, в района на Фарсала, близо до Лариса, издирват се и други  двама души пометени от стихията. Загиналата жена е била заклещена в дома си и загуби живота си от наводненията, а жителите на селото бяха евакуирани и преместени на сигурно място, използвано за убежище и в църква.

За другите двама които се издирва има информация, че жена е попаднал във воден капан с колата си. По-късно имаше информация за друг изчезнал човек, 64-годишен фермер.

Към момента противопожарна охрана е получила 2450 призива за помощ, независимо дали става дума за изпомпване на вода, или за освобождаване или изсичане на дървета.

24 часа вече циклона Янос, причинява огромни бедствия както в Западна Гърция, така и в централната част на континента.

След Йонийските острови, които за пръв път са изправени пред яростта на природата, Тесалия, Централна Гърция и Западен Пелопонес са изправени пред безпрецедентни ситуации. Огромни щети са нанесени на пътните мрежи и инфраструктурата, както и на къщите, тъй като цели населени места и пътища в градовете са наводнени.

Положението в Кардица беше изключително трудно през цялата нощ. До зазоряване пожарната команда получи 85 призива за евакуация на жители.

Вчера На йонийските острови Закинтос, Кефалония и Итака имаше прекъсвания в електрозахранването.

Днес се очаква бурята да властва над Атика и Евия, където се очаква да падне голямо количество дъжд.

Гръцките власти издадоха предупреждение към гражданите, които живеят на места, пострадали при предишните силни бури в страната, да се евакуират временно на по-безопасно място и задължително да се избягват помещения като мазе и сутерен, които могат да бъдат наводнени.

Във връзка със засилването на циклона „Янос“ българското МВнР предупреждава българските граждани да се въздържат от пътуване в района на Централно и Южно Йонийско море, област Атина и Цикладските острови.

Вчера имаше две позвънявания в българското посолство от изплашени граждани. Няма пострадали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *