Путин обвини Европа, че сама е виновна за енергийната криза

Путин обвини Европа, че сама е виновна за енергийната криза

Руският президент Владимир Путин обяви, че Европа била виновна за настоящата енергийна криза, след като нарастващите цени на газа предизвикаха обвинения, че Москва преустановява доставките, за да окаже натиск върху Запада, информира „Франс прес“.

Те допуснаха грешки„, настоя Путин на излъчвано по телевизията съвещание с руски официални лица в областта на енергетиката.

Той твърди, че един от факторите, влияещи върху цените, бил прекратяването на „дългосрочните договори“ в полза на спот пазара.

„Оказа се и днес това е абсолютно очевидно, че тази политика е погрешна„, подчерта Путин.

Европейските и британските цени на газа се повишиха днес с повече от 25 процента, подхранвани от нарастващото търсене преди зимата в северното полукълбо.

Критици обвиниха Москва в умишлено ограничаване на доставките на газ в опит да ускори въвеждането в експлоатация на спорния газопровод  „Северен поток 2“, свързващ Русия с Германия и заобикалящ Украйна и Полша.

По-рано днес говорителят на Путин, Дмитрий Песков охвърли тези твърдения.

„Преди всичко – ние не просто мислим – ние настояваме, че Русия няма и не може да има никаква роля в това, което се случва на европейския газов пазар„, увери Песков пред репортери.

„Русия изпълни, изпълнява и ще продължи отговорно да изпълнява всички свои задължения по съществуващите договори“, обеща Песков.

Руският енергиен гигант „Газпром“ обяви миналия месец, че газопроводът на стойност 10 млрд. евро е завършен, а Кремъл отбеляза, че стартирането му щяло да помогне за борба с енергийната криза в Европа.