НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Путин към Макрон: Ти не разбираш този конфликт

Руският президент Владимир Путин заяви, че френският му колега Еманюел Макрон не разбира конфликта между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

Думите му са в отговор на изказване на Макрон, който обвини в сряда Русия, че се опитва да дестабилизира кавказкия регион.

„Мисля, че в тези изявления липсва разбиране за самия ход на конфликта и информираност на Франция за позициите на двете страни в него“, изтъкна Путин днес.

„При възможност ще обсъдя това с президента на Франция“, каза руският му колега в казахстанската столица Астана, където участва днес в среща на върха на Общността на независимите държави. Путин подчерта, че „Русия винаги искрено се е стремила към решаването на всички конфликти, включително и на въпросите, свързани с (Нагорни) Карабах“.

Руският президент нарече изказванията на френския си колега „неверни“ и „неприемливи“.

Тези коментари бяха направени в момент, когато Москва, оплетена в своята офанзива в Украйна, губи през последните месеци в полза на Запада своето влияние в Кавказ – регион, в който играе историческа роля на посредник, отбелязва АФП.

Еманюел Макрон заяви в интервю в сряда: „Русия се намеси в този конфликт, като играе заедно с Азербайджан и Турция, тя се завърна там, за да отслаби Армения. Това е маневра за дестабилизиране на Кавказ от страна на Русия, която търси начини да създаде безпорядък, да ни отслаби и раздели.“

Франция никога няма да изостави арменците, увери Макрон и каза, че Азербайджан е започнал „отвратителна война“ през 2020 г. за завземане на Нагорни Карабах, както и че той е причината за напрежението по границата си с Армения миналия месец.

Азербайджанското министерство на външните работи осъди днес изказванията на френския президент, които определи като „неприемливи и пристрастни“.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров проведе днес в Астана тристранна среща с колегите си от Армения и Азербайджан, Арарат Мирзоян и Джейхун Байрамов. Трите страни полагат общи усилия за нормализирането на отношенията между Ереван и Баку, каза руското министерство на външните работи.

Последната война между Армения и Азербайджан беше през 2020 г. и отне живота на 6500 души. Прекратяването на огъня беше договорено с посредничеството на Русия, която изпрати в района мироопазващи сили, припомня АФП.

През последните месеци обаче ЕС и САЩ поеха инициативата за преговори за мирен договор, докато Русия е ангажирана с войната в Украйна.

Въпреки опитите на Запада за посредничество, ситуацията остава нестабилна. През септември при нови сблъсъци между Армения и Азербайджан загинаха 286 души.