Путин изпраща на Гърция още самолети за гасене на пожари

Путин изпраща на Гърция още самолети за гасене на пожари

Руският президент Владимир Путин е приел днес молба на Гърция за предоставяне на още самолети за гасене на пожари за справяне с огромните горски пожари, бушуващи в няколко района на страната, съобщава в.“Катимерини“.

Москва ще изпрати на Гърция два самолета Ил-76 за гасене на пожари и два хеликоптера Ми-8. „Отговорът ще бъде незабавен“, посочи в Twitter руското посолство в Гърция.

Молбата е била отправена от премиера Кириакос Мицотакис и от външния министър Никос Дендиас, отбелязва посолството. Русия вече е изпратила един самолет Бе-200 в Гърция, който участва в операциите за гасене на горските пожари на остров Евия.

Същевременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил днес в телефонен разговор с гръцкия си колега Никос Дендиас, че Турция ще изпрати на Гърция два самолета за гасене на пожари, съобщава в. „Дейли Сабах“.

Благодарих на Чавушоглу, след като той ме информира, че два турски самолета за гасене на пожари ще бъдат изпратени в Гърция, тъй като, както той добави, горските пожари в Турция сега са под контрол, е написал Дендиас в Twitter.