Путин: Големите социални мрежи вече се конкурират с правителствата

Путин: Големите социални мрежи вече се конкурират с правителствата

Руският президент Владимир Путин разкритикува нарастващото влияние на големите американски социални мрежи, като настоя, че тяхното влияние върху обществото означавало, че те вече са в състояние да се конкурират с избраните правителства, информира Си Ен Би Си.

Говорейки пред виртуалния Световен икономически форум в Давос за първи път от 2009 г. насам, Путин обсъди широк спектър от теми, включително пандемията от коронавируса, телефонния му разговор с американския президент Джо Байдън и икономическото неравенство в световен мащаб.

„Цифровите гиганти играят все по-важна роля в по-широкото общество“, отбеляза Путин чрез видеоконференция.

„Сега говорим за икономически гиганти, нали? В определени области те се конкурират с държави и тяхната аудитория може да включва много милиони потребители“, каза той, визирайки последните събития в американската политика.

„Ето и въпроса, доколко този монополизъм корелира с обществения интерес“, подчерта руският президент.

Путин не посочи конкретно нито една технологична компания.

Коментарите му за неотдавнашни политически събития в САЩ очевидно визираха социални мрежи като Facebook, Instagram и Twitter, наложили забрана на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като негови поддръжници щурмуваха Капитолия на 6 януари.

Съвсем наскоро компанията майка на Google – Alphabet, заяви, че ще блокира търсачката си за потребители в Австралия, ако правителството продължи с плановете си да въведе нови правила, които да принудят нея и Facebook да плащат на медии за правото да използват тяхното съдържание.

Спорът е част от нарастващата тенденция за опити за регулиране на големите технологични компании.