Пустата Венеция се приготвя за бъдеще без тълпи от туристи

Пустата Венеция се приготвя за бъдеще без тълпи от туристи

Няколко дни преди част от ограниченията в Италия да паднат, след като държавата бе блокирана на 10 март, улиците на Венеция започват отново да се изпълват с живот.

Все още няма туристи, но из целият град се чува звука от прахосмукачки и екипи, дошли да дезинфекцират магазините, които най-накрая ще отворят врати. Но всички си задават един и същи въпрос – за кого отварят?

Всяка година около 30 милиона туристи идват във Венеция и вкарват в икономиката около 2,5 милиарда евро. Но повечето от тях са туристи. Всъщност много малко италианци посещават красивата лагуна.

„Когато Венеция най-накрая отвори ще изглежда така, както изглежда днес“, казва Матео Сечи, директор на туристическа група в града, пред CNN. Улиците около него са напълно празни, а по думите му, туристите ще се върнат чак когато границите отворят и самолетите полетят отново.

Но не всички искат нещата да се върнат към обичайния си ритъм.

Джейн да Мосто от години се бори за каузата круизните кораби да стоят далеч от Венеция. За нея пандемията е шанс нещата за града да се променят и Венеция след COVID-19 да е едно по-различно място. По-спокойно.

„Венеция, за която аз мечтая, изглежда така, както изглежда сега – повече местни хора, отколкото туристи. Но проблемът на града сега не е липсата на туристи, а липсата на постоянни жители“, казва тя. И не греши – хората, които живеят в красивия град са малко. След края на Втората световна война те са били 175 хил., а сега – малко над 52 хил.

„Вирусът показа как туризмът е убил населението. Когато градът затвори, останаха само венецианците. Тогава осъзнахме колко малко сме останали наистина“, казва Матео Сечи. Миналата година за родния му град се говореше много. Властите най-накрая се уплашиха, че големите круизни кораби нанасят екологически щети в лагуната и поискаха да ги забранят. А венецианците бяха изправени пред труден избор – да спасят красотата на Венеция или да пожертват хиляди работни места.

Планът бе забравен, след като правителството падна през август. Но изборът пред Венеция остана – да се промени или да продължи по старо му и да унищожи красотата си. Тогава COVID-19 стори това, което венецианците не успяха – спря всичко.

Много от местните жители виждат пандемията като преломната точка. За тях сега е времето масовият туризъм да остане в миналото и да се поеме по по-екологичен път. А за Мелиса Кон, която е част от кампанията „Спаси Венеция“, това бе и време, в което да предпази града от бъдещите Високи води. Обикновено екипите й трябва да работят сред тълпите от туристи. Сега те привършват между 30 и 40 проекта, които ще предпазят града от следващото наводнение спокойно, без да бъдат тормозени от натрапници.

„Това, което следва, ще е бавен туризъм, не масов туризъм“, убедена е Кон. Тя знае, че това ще доведе до затварянето на много бизнеси, но е оптимист, че ще бъде даден шанс на местните артисти най-накрая да изявят таланта си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *