Психолог: Краят на брифингите обърка хората, решиха, че вирусът си е отишъл

Психолог: Краят на брифингите обърка хората, решиха, че вирусът си е отишъл

Спирането на брифингите беше изтълкувано като послание „край, вирусът изчезна“. Хората се успокоиха и решиха, че реална заплаха вече няма. Това заяви пред БНР Десислава Георгиева, член на секцията по кризисна интервенция на Дружеството на психолозите в България.

По думите й при критични събития, за които нямаме пряко обяснение, винаги се разпространяват конспиративни теории, невярна информация, митове и легенди, което цели да намали вътрешната тревожност, че нямаме решение на проблема.

Започнахме да свикваме да живеем със заплахата от коронавируса, а сравнително малкият брой на случаи с негативен изход развива усещането за недосегаемост, анализира ситуацията психологът.

„Дори не сме много чувствителни към информацията, че започва да се покачва броят на случаите. Има пренебрегване на до вчера задължителните мерки“, каза Георгиева.

Според нея, като механизъм за защита, започваме да развиваме недоверие към институции, медии и експерти. Девалвацията на авторитетите става всеки ден, а доверието в специалистите се гради дългосрочно, не в криза.

Конфликтът и разнобоят между хората, които отговарят за нашата сигурност, не отправя добри послания, подчерта специалистът. Разногласията според Георгиева е трябвало да останат „в кухнята“.

„Тонът на комуникация трябваше да бъде равнопоставен, а не от родител към дете – някой, който много знае, да дава императивни заповеди. Въпреки че до известна степен в една критична ситуация е важно да има по-авторитарно поведение, защото то противодейства на хаоса“, съветва терапевтът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *