Психолог: Брифингите на Щаба бяха като на траурна агенция, това уплаши хората

Психолог: Брифингите на Щаба бяха като на траурна агенция, това уплаши хората

По време на кризата най-много бяха тревожните състояния. Хората изпитваха необяснимо напрежение, тъй като ситуацията, в която се намирахме, бе необичайна и тя промени начина им на живот. След това започнаха типичните за една такава дълга криза проблеми, свързани със семейството, домашното насилие, финансите, с бъдещето. Това сподели в сутрешния блок на bTV психологът Христо Монов.

,,В началото хората изпитваха гняв и съпротива от това, че са безпомощни да реагират. В този смисъл е много важно да се отговаря на проблемите, защото пресконференциите на Националния оперативен щаб бяха като статистика на траурна агенция и насаждане на страх“, посочи той.

,,Не сме народ, който обича да спазва правилата – ние сме крайни индивидуалисти. Но светът оттук нататък ще бъде свят на много точните правила и ние трябва да се приспособим максимално бързо към него“, допълни още Христо Монов.

По думите му тези, които сега ще имат най-голяма нужда от специализирана помощ, ще бъдат всички, които са били на първа линия срещу заразата.

,,Може би е крайно време у нас да има Национална психологическа служба за подкрепа, каквато има в много страни, защото сега ни предстои платото на психическата криза“, подчерта в заключение психологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *