Проф. Хайрабедян: Строг локдаун е много тежък за изпълнение и няма да се спазва

Проф. Хайрабедян: Строг локдаун е много тежък за изпълнение и няма да се спазва

„Няма смисъл от строг локдаун, защото е много тежък за изпълнение и не съм сигурен, че ще се спазва в България“. Това мнение изказа пред БНР проф. Сорен Хайрабедян, имунолог от Института по биология и имунология при БАН.

Той обясни, че при очакваната трета вълна на пандемията от коронавирус не би трябвало да се повтори тежката ситуация от ноември 2020-а година, защото вече много хора са ваксинирани и това предпазва от тежки форми на протичане на заболяването: „Ваксинирането дава повишена индивидуална защита“.

Проф. Хайрабедян каза, че при грипните ваксини ефективността е не повече от 50%, а ваксините срещу коронавируса имат много по-висока ефективност.

„Става дума за съвсем нови стандарти. Това, което се търси, е висока протекция. Не дали ще имаме ваксина, която ще ни предпази от това да кашляме, а въобще да ни предпази от това да се разболеем“.

Професорът уточни, че засега няма консенсус в научната общност, но се смята, че не е 100% сигурно предотвратяването на заразяване с Covid-19.

„Ако се ваксинираме с РНК или някоя от другите ваксини, шансът да се разболеем намалява, да се разболеем тежко и да загинем – още повече намалява, но не намалява шансът да пренасяме заболяването. Тъй като поне няколко дни преди да се активира имунната система и да изчисти вируса, е възможно той да попадне в дихателните пътища в гърлото и да бъде пренасян.

Няма засега убедителни данни дали ваксините могат да произвеждат секреторни антитела, които се намират в лигавиците и на място могат да унищожават вируса. Най-вероятно не се получават в сегашната технология. Може би в следващото поколение ваксини това ще бъде направено“.