Проф. Константинов: Изборите 2 в 1 може да са на сакралната дата 7 ноември

Проф. Константинов: Изборите 2 в 1 може да са на сакралната дата 7 ноември

Изборите, президентски и парламентарни, вече чукат на вратата и съответно календарът се надига над главите на депутатите като Дамоклев меч над Гордиев възел. Същевременно, по стара българска традиция се оказа, че всички разбират от избори и в това си качество се чувстват длъжни да споделят собствените си, обикновено неверни, съображения по въпроса. Поради това се налага да поставя нещата по местата им, коментира пред „Труд“ математикът проф. Михаил Константинов.

Има четири възможни дати за първия тур на президентските избори: 24 и 31 октомври и 7 и 14 ноември. Други дати няма.

След като президентът каза, че ще връчи третия мандат на 27 август, най-късно на 3 септември (петък) ощастливената с този мандат политическа сила трябва да представи проект за кабинет. Проектът ще се обсъжда в Народното събрание поне няколко дни и ще се внесе за гласуване между 8 и 10 септември.

Ако този кабинет “мине” с помощта на процедурни хватки като например редуциран кворум, тайно гласуване и други хитрости от селски седенки, парламентарни избори, и в частност избори 2 в 1, тази година няма да има.

Ако обаче кабинетът пропадне при гласуването, което ще бъде логично и честно, президентът трябва с указ да определи 7 ноември като дата на вторите за тази година предсрочни парламентарни избори.

Ако междувременно парламентът е определил именно тогава да бъде първият тур на президентските избори, ще имаме избори 2 в 1 на свещената за ортодоксалните комунисти дата 7 ноември. Тогава преди 104 години група пияни революционни матроси превзема Зимния дворец в Санкт Петербург, отбраняван от една полурота също толкова пияни руски девойки.

Сигнал за чутовния щурм дава изстрел с халосен снаряд от крайцера “Аврора”. Други снаряди на крайцера няма, защото той е в ремонт и истинските снаряди са свалени от борда. При щурма се дава свидна жертва: един нетърпелив матрос е затиснат от падаща желязна врата.

Така последвалият див купон, за който историята свенливо мълчи, минава без него. Знае се обаче, че е била разграбена и излочена намиращата се в двореца изба, съдържаща най-отбрани вина.

Видни коментатори вече споделиха, че избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, едва ли не противоречат на конституцията. Това, разбира, се не е вярно. Не само, че не противоречат, но са и подробно разписани в параграф 5, точка 5, буква а) от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. Друг е въпросът, че машинното гласуване вече отблъсна 600 хиляди българи от ходене до урните на 11 юли.

Машинното гласуване ще отблъсне още толкова хора при избори 2 в 1 на 7 ноември, когато баба Гинка от Гинци ще трябва да превърти 4 екрана и да избере няколко опции в процеса на гласуване. Затова бабата просто няма да гласува.

Правото на глас е сред най-важните конституционни права. Умните и красиви български политици вече лишиха над половин милион българи от това право на 11 юли.

Сега се канят да направят това с още половин милион българи на 7 ноември. Затова ще припомня, че когато систематично народът се лишава от право на глас с бюлетини, той може да реши да гласува по друг начин. Например, като революционните матроси в Санкт Петербург преди 104 години.