Проф. Кантарджиев очаква 1,5 милиона да се ваксинират у нас до август

Проф. Кантарджиев очаква 1,5 милиона да се ваксинират у нас до август

Ваксинираните срещу коронавируса българи могат да са 1,5 млн. души до август, след като Европейската агенция по лекарствата даде одобрение и на ваксината на „Астра Зенека“.

Това обяви пред Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Всяка година личните лекари без да ги снимат журналисти правят по 1 милион ваксинации, няма никакъв проблем при добра организация да направят още 2 милиона, убеден е той.

Поръчаните досега за България ваксини от ЕК са дори малко повече отколкото ни е нужно, но допълнителните количества ще бъдат дадени на съседни държави, които не са в ЕС, за да може и при тях да се овладее заразата, заяви Кантарджиев.

Работещите в Националния център ще бъдат ваксинирани след една седмица. Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина Спутник V и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”.

За момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.

Към четвъртък заболеваемостта е спаднала до 155 заразени за 14 дни на 100 хил. души, през ноември беше 680. „Когато се спазват правилата, могат да се направят избори“, коментира още професорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *