Проф. Илко Гетов: Ще страдаме двойно от Делта варианта наесен

Проф. Илко Гетов: Ще страдаме двойно от Делта варианта наесен

„Наесен два пъти по-тежко ще пострадаме от Делта варианта на коронавируса заради ниския процент на ваксинираните у нас. Това е въпрос на национална сигурност и на национална отговорност. Тези, които насаждаха в обществото мнението за вредните ваксини, за чипирането, за всякакви небивалици, те трябва да носят отговорност, може би“.

Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Той отново подчерта, че ваксините са ефикасни срещу всички известни досега варианти:

„Вчера има голяма статия във влиятелното списание „Nature“, в която категорично се твърди, че след поставена иРНК ваксина имунитетът вероятно ще е до живот. Но със сигурност имунитетът с такава ваксина е една година и ако човек се зарази, ще изкара много леко заболяването“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Гетов допълни:

„Очакванията са в началото на септември, след началото на новата учебна година и с промяната на времето отново да имаме и четвърта вълна. Случайно прочетох, че очакваме вариантите да достигнат до Омега. Няма страшно в това, вирусът е създаден да се променя, когато търси начин да оцелее“.

Проф. Илко Гетов припомни, че лятото е най-благоприятният момент за ваксиниране.

„Има прочуване, че и при миксирането на ваксини се създава добър и траен имунитет. Обсъждат се варианти за бустерна доза – тя да бъде със същата ваксина или да е с подобрен вариант. Тези, които са преболедували и са се ваксинирали, те са най-добре защитени“.

В края на юли се очаква решението на ЕМА ваксината на „Модерна“ да се прилага и при деца на възраст от 12 до 15 години. Обсъждан е вариант за препоръка за миксиране на ваксините.