Проф. Иво Петров разкри куриозен случай за болна от Ковид-19 лекарка

Проф. Иво Петров разкри куриозен случай за болна от Ковид-19 лекарка

Тези дни се появиха данни от световните статистики. Удоволствие е за мен, че при нас няма крайни стойности нито в едната, нито в другата посока. Това се очакваше. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ кардиологът проф. Иво Петров. „Много хора се направиха на епидемиолози, без да разбират от това“, констатира той.

По думите му нашата страна е успяла да запази живота и здравето на хората до голяма степен. „Всички ние се учим ежедневно и ежечасно. Колкото и далеч да сме то разрешаването на глобалния проблем, толкова по-близо сме до патологията“, каза той. „Не можем да останем оазис. Ние сме част от Европа и света. Когато и да бяхме отворили границите, положението щеше да е същото. Все още заразата е на клъстери. Пропорцията си остава същата все пак – 5-6% от изследваните“, коментира проф. Петров.

„Това е един от големите уроци на тази пандемия – да се научим да пазим себе си и останалите и по-скоро да пазим останалите, за да пазим себе си. Аз съм против затварянето – както заради развитието на епидемията, така и заради развитието на обществото. „Не си го мерим със съседите, но все пак сме много по-стабилни от много от тях“, смята той. „Тъй като няма специфично лечение, смятам ,че системата на здравеопазването е достатъчно добре подготвена“, заяви той на въпрос при какви условия е редно да върнем по-строгите мерки у нас.

Според него лекар никога не може да откаже помощ на човек в нужда, без значение какъв е той. „Имаме колежка, която се оказа болна от коронавирус. Тя обаче е толкова педантична и спазва мерките, че не е заразила нито един пациент и нито един свой колега, въпреки че е била на 24-часово дежурство“, разкри Иво Петров. Той бе помолен да коментира и слуховете, че се дават пари на хора, които да казват, че роднините им са починали от коронавирус.

„За Щатите и за Германия знам със сигурност, че има такива случаи. Не знам дали има у нас такова нещо, сигурно има“, призна той и добави: „Всяка спекулация трябва да бъде осъждана и наказана.“ На въпрос каква прогноза ще направи за есента и как ще коментира тезата на математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, който мисли, че до няколко месеца болните у нас ще са петцифрено число: „Предполагам, че проф. Витанов е прав. Може да има всякакви предсказания, които се базират на математически модели. Испания и Италия много пострадаха, но при тях сега например има съществен спад. Ние ежедневно се учим“, каза Петров.

„Статистиката за броя на активните случаи не трябва да ни притеснява, защото пропорцията на хората с усложнения се запазва. Нямаме повишение на тези хора. 50% от нас са абсолютно неподатливи на вируса“, каза той и добави, че според него не вирусът е агресивен, а реакцията на нашата имунна система. „Вирусът ще има мутации и дори този вирус е мутация на SARS и MERS. Схемата, по която протича заболяването, ще бъде подобна. Вирусът няма полза да ни убива, колкото повече смъртни случаи има, толкова повече се прекратява неговото разпространение“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *