Проф. Иво Петров: Екстремните мерки срещу заразата няма нужда да се връщат

Проф. Иво Петров: Екстремните мерки срещу заразата няма нужда да се връщат

Болниците ни са много по-подготвени от началото на пандемията и няма опасност от сриване на капацитета им, увери в ефира на Нова проф. Иво Петров, преди срещата с премиера Борисов днес.

Медикът потвърди, че вирусът мутира, но по-агресивните форми си отиват, а по-малко агресивните остават. По думите му вече има много случаи на хора с положителни проби за К-19, които са без никакви симптоми. Категорично по-малка е смъртността от този вирус, при това в световен мащаб, категоричен бе професорът.

Проф. Петров съветва да не се връщат крайно рестриктивните мерки не бива да се връщат. Клъстерите на зараза трябва да бъдат ограничавани чрез КПП-та, социална дистанция, хигиената на ръцете, носенето на маски, като тези мерки трябва да се спазват стриктно.

Напоследък набира популярност обеззаразяването на въздуха с озон и с машина и е ефикасно срещу вируса, каза медикът. Според него изолация докрай не върши работа и е невъзможна като мярка срещу заразата.

Проф. Петров не смята, че има втора вълна на зараза. По-скоро са нови местата, до които тя е стигнала, поради по-близки контакти в засегнатите населени места. Над 70% от хората по принцип преживяват заразата като обикновена настинка, каза още проф. Петров.

Дори и да се изработи ваксина, вирусът бързо се променя и мутира и трудно ще бъдат обхванати щамовете му, заяви още той. Има обаче препарати, които въздействат успешно върху вируса, каза проф. Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *