Проф. Дичев: Избирателите на Слави искат погром, а не правителство

Проф. Дичев: Избирателите на Слави искат погром, а не правителство

България преживява историческа политическа криза, през каквато са минали и другите южни общества, смята проф. Ивайло Дичев.

Смятам, че това се дължи на факта, че южните обществата са клиентелистки.

Няма такова нещо в държави като Нидерландия, например.

Избирателите на Слави искат погром, а не правителство, каза той.

Според него несформирането на правителство ще бъде катастрофално на фона на политическата ситуация у нас

„Това, което представят партиите, не са политически идеологии, а силови жестове, с които удържат своите собствени избиратели“. Това каза проф. Ивайло Дичев в предаването „120 минути“, цитира Дунав мост.

Според него политическите партии у нас нямат социална база, не представляват различни прослойки или класи, и поради тази причина се боят да седнат на масата за преговори с представители на други политически сили, за да не се „омърсят“.

„Това е племенната структура на нашата политическа система, те не искат да се сместват“, заяви професорът.

Дичев добави, че според него каквото и да направи „Има такъв народ“, избирателите на партията ще бъдат недоволни, тъй като тя е създадена от нейния лидер с идеята да „разгроми политическата система у нас“.

„Избирателите им ги заляха с помия заради Николай Василев, техните собствени хора. Мисля, че заради това Слави Трифонов го оттегли“, обясни той.

Проф. Дичев разкритикува и обидната реторика като форма на политическа борба в България, с която, по негови думи, си служат някои от лидерите на политическите партии. Той добави и че не трябва да бъдат подкрепяни партии на омразата, които отказват диалог.

Професорът изрази опасенията си, че ако за втори път не бъде сформирано правителство, това ще бъде „катастрофално“ за политическата ситуация у нас, а успешен вариант може да бъде запазването на формата на настоящото служебно правителство, при което има хора с различни нагласи, които обаче не са партийни, за да бъде постигнат консенсус.