Проф. Витанов: Пуснете ли големите ученици в клас и заразата скача с 15%

Проф. Витанов: Пуснете ли големите ученици в клас и заразата скача с 15%

Масово тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения. Предвид реакцията на родителите явно това няма да се случи или ще стане частично.

Това заяви в интервю за БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен щаб, по повод идеята учениците да бъдат тествани с бързите антигенни тестове, за да се запази системата на образованието и да се даде възможност за по-дълга форма на присъствено обучение.

Той поясни, че най-малките деца трудно боледуват и трудно предават на болестта на възрастните, за разлика от гимназистите, които всъщност са много сериозен разпространител на заразата. „Учениците от някогашната прогимназия – 5, 6, 7 клас, при тях заболеваемостта е нормална.

Проблемът са големите ученици – 8, 9, 10, 11 клас, при тях организмът е като на възрастните, но те не спазват мерки. При тях заболеваемостта е 60% по-висока от тази при възрастните над 60-годишна възраст. Там е проблемът. Ако пуснете всичките ученици, след две-три седмици заболеваемостта ще се повиши с двуцифрено число проценти – 10-15%, предупреди математикът.

Затова министерството предлага ротационната схема, за да се потиска развитието на заразата, а и да се осигури някакво присъствено обучение“, разкри проф. Витанов.

„Цялата държава е като един голям самолетоносач, който трябва да срещне остров – третата вълна на пандемията, въпросът е да го избегнем. Хората, които управляват самолетоносача, могат да си позволят гъвкавост“, увери професорът.

„Самолетоносачът е огромен кораб, ако трябва да го отклоните от острова, трябва да завъртите кормилото навреме. Тук е тънкият момент.

Докато не е дошъл моментът да завъртите кормилото, можете да си позволите гъвкавост. Засега нарастването на новите случаи е плавно, но ако не се предприеме нищо, периодът на плавното нарастване ще приключи“, добави математикът.