Проф. Байкова: Двойно количество плодове и зеленчуци по време на пандемията

Проф. Байкова: Двойно количество плодове и зеленчуци по време на пандемията

Количетвото на плодовете и зеленчуците по време на пандемията трябва да се удвои. Така, от една страна не трупаме килограми, от друга зареждаме организма с витамини. Това съветва водещият спецалист по диететика проф. Донка Байкова.

Тя препоръча да се залага на тези, които са в лилаво и мораво, тъй като в тях има голямо количество антиоксиданти. Съветът й е да се приемат цитруси или по две кивита за набавяне на така неободимия витамин С. По думите й витамините не лекуват, но подсилват защитните сили на имунната система, затова организмът ни не бива да се лишава от тях. Антиоксидантни съставки съдържат още лютивите растения, като чушките. За справяне с вирусите въобще, чрез подсилване на имунната система, помагат джинджифилът, прополисът и пчлечните продукти.

Млечните храни имат противовирусен ефект. Те дори намаляват развитието на диабет тип 2 и атеросклерозата, затова са подходящи сега в условията на пандемията, каза проф. Байкова. Едно е хранителен белтък, но друго е, когато този белтък организмът го оползотвори. Именно казеинът е такъв като основна фракция. В негова добавка и помощ са и лакталбуминът и лактоглобулинът, които са другите две белтъчни фракции. Те пък участват в производството на антитела, поясни проф. Байкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *