Проф. Асен Балтов: 5-ма болни са интубирани вече 25 дни, това не е грип!

Проф. Асен Балтов: 5-ма болни са интубирани вече 25 дни, това не е грип!

До 10-14 дни случаите ще започнат да се увеличават, заради това което правят недисциплинираните хора в момента. Те си мислят, че всичко се е разминало, а вирусът витае във въздуха. Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов по повод пандемията от COVID-19.

„Това, което направи Щаба и правителството e да позволи на болниците да се реорганизират. В момента никъде в Европа няма толкова маски, колкото у нас. Защитните облекла за многократна употреба много ни улесняват. За този един месец и това, което ни дадоха, бе една глътка въздух, за да се реорганизираме и да направим инфекциозно отделение. Преди в Пирогов нямаше такова. Сега сме подготвени“, допълни той.

„Не трябва да се разхлабват мерките и не е вярно това за стадния имунитет. Това не е грип, един грип минава за около 10 дни. Заболяването протича над 28 дена“, подчерта проф. Балтов.

„Не мога да кажа каква е правилната тактика. Има в момента осигурени 15 000 дози на хлорохин за лечение на COVID-19, изградиха се и много лаборатории за PCR тестове. Този препарат има и странични действия, той не е панацея. Хората се лекуват по един начин, но всички случаи, които се лекуват в големите болници са в тежко състояние. Хората, които имат имуноглоболин Ж са след два отрицателни теста, но това не значи, че болестта не може да ви повтори“, заяви лекарят.

Той призова да се останем вкъщи и да спазваме дисциплината. „Хубавото време няма да изчезне“, каза още той.

По думите му имат 5 случая, които са вече по 25 дни на апаратна вентилация. „Пирогов“ беше в страхотен стрес, но вече сме подготвени“, обясни още проф. Асен Балтов.

Попитан къде е късметът в случая у нас да няма много случаи, Балтов заяви, че е там, че хората са се вслушали в мерките още в началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *