Проучване: Всеки втори студент си представя по 2 бона заплата

Проучване: Всеки втори студент си представя по 2 бона заплата

Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, показват резултатите от представително проучване “Най-желаният работодател в България”, проведено през февруари 2020 г. Епидемията от COVID-19 оказва сериозно влияние върху пазара на труда у нас, затова сигурността и стабилността в началото на кариерния път придобиват още по-голяма важност.

Изследването е проведено от социологическа агенция “Тренд” и инициирано от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО). В него са взели участие над 1000 студенти – редовна форма на обучение в български висши учебни заведения.

Нивото на възнаграждение, възможностите за развитие, естеството на работа и балансът работа – личен живот също са в топ 5 на интервюираните студенти. Мнозинството от тях (78%) са убедени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания към работното място, а 62% смятат, че могат да си намерят такава “идеална” работа у нас. Близо половината от анкетираните студенти (49%) биха искали стартовата им заплата в някоя от тези компании да е между 1201 лева и 2000 лева.

Очакванията на младите хора стават още по-актуални в ситуация като настоящата, когато осигуряването на адекватни доходи, стабилност и грижа за служителите се превръщат в приоритет за участниците на пазара на труда. Ако компаниите бяха хора, то студентите искат те да са честни, съвременни, и креативни, на които може да се разчита.

На първите пет места в класацията за най-желани работодатели попадат 11 фирми от сфери като бързооборотните стоки, телекомуникациите, технологиите, авиацията, горивата и фармацията, като някои от тях поделят равен резултат.

Топ 5 на най-желаните работодатели в България:

1. “Кока-Кола ХБК”

2. А1 България и Летище София

3. БТК (Vivacom) и “Теленор България”

4. IBM България, “Лукойл България”, “Лукойл Нефтохим” – Бургас, Nestle България, Sopharma

5. Hewlett Packard GDBC

Очакванията на младите хора са, че ако започнат работа в някоя от желаните компании, те ще постигнат кариерно развитие, добри доходи, нови умения и опит и не на последно място – сигурност и стабилност. Всички тези очаквания придобиват още по-голямо значение в периода на извънредното положение, което влияе не само на здравната ситуация у нас, но и на състоянието на икономиката.

Основните мотиватори за работа на новото поколение на пазара на труда са:
– справедливото възнаграждение (69%),
– научаването на нови неща и саморазвитието (68%),
– оценяването на усилията от страна на работодателя (51%),
– връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).
Своите качества, които те посочват като най-важни за започване на работа, са:
– знания и умения (60%),
– самоорганизираност (45%),
– умение за бързо учене (44%),
– креативност (43%)
– чувство за отговорност (42%).

Трите най-често използвани канала, по които младежите се информират за потенциалните възможности за работа:
– специализираните портали за работа (40%),
– препоръки от приятел (29%)
– социалните мрежи (21%).

По-голямата част (77%) от следващите редовно обучение биха искали да работят по специалността си. Предпочитанията на младежите към българските и чуждестранните работодатели в страната са на сходно ниво с лек превес към международните компании (21%) спрямо 19% за местните фирми.

Проучването е представително за българските студенти редовно обучение (бакалавърска и магистърска степен). От универсума са изключени поради особености в реализацията на пазара на труда медицинските университети и факултети, ВУЗ и специалности по изкуства, както и военните ВУЗ. Проучването е реализирано сред 1004 студенти по метода пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”. Максимално допустимата стохастична грешка е ±3.1%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *