Протест и блокади: Българските земеделци срещу вноса на украинско зърно

Протест и блокади: Българските земеделци срещу вноса на украинско зърно

Започна протестът на земеделците срещу вноса на зърно от Украйна у нас. В демонстрацията участват зърнопроизводители от Хасково, Добрич, Ямбол, Разград, Сливен, Видин, Русе, Пазарджик, Силистра, Враца, Монтана и Стара Загора. Вероятно на места протестните действия ще затруднят движението по пътищата.

Стартът на недоволството бе дадено в 9:30 в Стара Загора.

В три лъча протестират зърнопроизводителите в Бургаска област. Земеделска техника потегли на шествие от Карнобат, Айтос и Бургас.

Недоволството на зърнопроизводителите е провокирано от безконтролния, според тях, внос на зърно от Украйна и настояват за ефективни действия от страна на правителството за защита на българското зърнопроизводство.

Според протестиращите украинското зърно и слънчоглед, които се внасят в България, са със занижен фитосанитарен контрол и не отговаря на европейските стандарти. По думите на зърнопроизводителите, българската продукция не се изкупува, а складовете са пълни с украинско зърно и слънчоглед.

Протестно шествие със селскостопански машини в Хасково е предвидено от 10:30 ч. с маршрут по шосе Е-80 и влизане в Хасково, който се очаква да бъде преминат два пъти.

Зърнопроизводители с близо 100 земеделски машини ще излязат на протестно шествие в Добрич, като ще преминат с трактори и автомобили в 11:00 ч. по градските булеварди „Добруджа“, „Добричка епопея“, „Трети март“, „25 септември“, „Русия“.

Те настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинско зърно да преминават транзитно през България и да бъдат отпуснати средства от Кризисния резерв в селскостопанския сектор на Европейския съюз за минимизиране на щетите и подпомагане на българското производство. Фермерите категорично се обявяват и против добива на газ в землищата на села в община Генерал Тошево.

Протест на зърнопроизводители от Югоизточна България се очаква да затрудни движението по главни пътища в Ямболско около обяд. Шествие със земеделска техника ще потегли на два лъча около 11:00 ч. към автомагистрала „Тракия“. Ще се включат над 60 машини, като едната колона ще премине по път I-7, от резервното летище край село Тенево в посока Ямбол и по източното околовръстно шосе, а другата ще тръгне от района на завод „Ямболен“ по западния околовръстен път. Исканията са украинското зърно да не остава в България.

На протест срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна, високите цени на горивата, торовете и препаратите ще излязат зърнопроизводителите от област Разград. Те изразяват и подкрепа за европейските си колеги срещу високите зелени изисквания. Близо 40 машини ще се съберат до бензиностанция „Петрол“ в 10:30 ч., а половин час по-късно колоната ще поеме в автошествие по бул. „Априлско въстание“, ще премине край „Кауфланд“ и ще поеме вдясно към стария „Порцелан“. Улици няма да се затварят, но селскостопанската техника ще ограничи движението.

Около 40 селскостопански машини ще изкарат на протест земеделски производители от Сливен с настояване да бъде спрян нерегламентираният внос на пшеница, слънчоглед, олио и други продукти от Украйна. Протестът ще започне в 11:00 ч. от летище „Бършен“. Машините ще преминат по бул. „Ямболско шосе“ и ще се придвижат до площад „Хаджи Димитър“, като ще се стараят да не затрудняват движението.

Шествие във връзка с украински внос на зърнени и маслодайни култури ще се проведе и във Видин от 10:00 ч. Планираният път на движение започва от локалното платно на кръговото пред магазин „Лидл“ посока паметника на Христо Ботев, минава по булевард „Панония“ до магазин „Технополис“ и обратно.

Началото на протеста в Русе е около 11:00 ч. Земеделските стопани ще разположат своите трактори по булевард „Христо Ботев“, в района на изхода на града в посока Разград. Те ще протестират срещу безконтролния внос на зърно от Украйна, високите цени на торовете, на горивата и препаратите, както и условията на зелената сделка на Европейския съюз и добива на газ в Добруджа. Ще бъде организирано шествие с трактори по булеварда, но идеята е да не се блокира движението и да не се създава неудобство на русенци.

Сборният пункт в Пазарджик е на паркинга на парк „Стадиона“ в 11:00 ч. Техника ще премине през основните пътни артерии на града.

Протестът в Силистра е от 11:00 ч. със сборен пункт – изхода на града в посока Добрич. Предвижда се шествие със земеделска техника по ключови булеварди и кръстовища, като протестиращите ще преминат и покрай граничния контролно-пропускателен пункт Силистра – Кълъраш, както и през фериботния комплекс в село Айдемир. Засега не се очаква затваряне на граничните пунктове.

Във Враца протестиращи зърнопроизводители с тежка селскостопанска техника ще се съберат от 10:00 до 11:00 ч. на бензиностанцията „Лукойл“ на „Оряховско шосе“ извън града. От 11:00 ч. ще обикалят кръговото кръстовище на „Оряховско шосе“ с главен път Е-79 – също след последната табелка на Враца.

Земеделски производители от област Монтана ще протестират от 11:00 до 16:00 ч. Те ще се съберат на околовръстното шосе край Монтана, ще преминат в шествие със селскостопанската техника през града и след това ще се движат по маршрут Монтана – село Горна Вереница – село Долна Вереница и обратно.

Зърнопроизводители организираха протестна фермерска обиколка с трактори по булевард в Русе.

Земеделските стопани разположиха своите трактори по един от основните булеварди в Русе – „Христо Ботев“, в района на изхода на града в посока Разград. След това бе организирано шествие.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция.

Земеделски производители от Пазарджишко с повече от 50 машини участваха в протестно шествие по централни пътни артерии в областния град.

Участниците посочиха, че недоволството им е насочено срещу, по думите им, „безконтролния внос на зърно от Украйна“. Те настояват гласът им да бъде чут и да бъдат защитени интересите на българските производители.

Шествието премина през части от основни булеварди в Пазарджик и околовръстните трасета и не доведе до сериозни затруднения в движението.

Около 40 трактора се включиха в протестно шествие на зърнопроизводители в Хасково.

Колоната тръгна от паркинга на ханче „Клокотница“ край града по шосе Е-80, влезе в източния вход на южния областен център и премина по булевардите „Съединение“ и „Васил Левски“ до северния изход на града, за да повтори още веднъж обиколката по маршрута.

Земеделци заявиха, че държавата трябва да контролира вноса от трети страни, включително чрез лаборатории, които да следят за забранени в ЕС препарати.

Днес в Националния пресклуб на БТА от 11:00 ч. се състоя пресконференция на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България по повод организирането на фермерските протестни шествия.