Протест блокира София: Пътни строители и тежка техника на жълтите павета

Протест блокира София: Пътни строители и тежка техника на жълтите павета

Четвърти национален протест на пътните строители се провежда в центъра на София, по бул. „Цар Освободител“ в отсечката между бул. Княз Ал. Дондуков“ и ул. „Г. С. Раковски“ и пред Министерския съвет. Целият район е блокиран. Тежкотоварна техника, огромни машини и камиони са разположени на жълтите павета. Очакват се над 3000 участници. Засилено е полицейското присъствие. Образували са се задръствания, има проблеми с придвижването.

Исканията на протестиращите са да им бъдат изплатени дължимите средства. Голяма част от тях твърдят, че месеци наред не са получавали заплащанията си. Хората искат и оставката на регионалния министър Виолета Комитова. Протестиращите заявиха още, че не желаят да имат диалог повече с Регионалното министерство, искат единствено среща със служебния премиер Стефан Янев. Поставиха и ултиматум – ако исканията им не бъдат изпълнени, пътните строители заплашиха, че ще протестират всеки ден в Триъгълника на властта.

Още от 06:30 ч. механизираната техника започна да се събира в района на Враня в посока София, а около 07.15 ч. колоната се придвижи по маршрут: бул. „Цариградско шосе“, бул. Цар Освободител“ до съгласуваното от СО място за паркиране.

„Столичната дирекция на вътрешните работи е създала организация и ще предприеме всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред преди по време и след приключване на мероприятието. Получила е и уверението на организатора, че ще съдейства на полицейските служители при изпълнение на служебните им задължения. Целта е да бъдат минимализирани последствията за останалите участници в движението“, уточни заместник-директорът на ГДНП ст. комисар Борислав Муеров и поднесе предварително извинения за евентуално причинените неудобства на столичани.