НОВИНИТЕ

Протести съпътстваха потеглянето на круизен кораб от Венеция

Първият круизен кораб потегля от Венеция, година и половина след като този вид туризъм бе спрян заради пандемията. Събитието предизвика протести. Доволни са тези, които като свързани с пътуванията на круизите отново имат работа.

Недоволни са тези, според които огромните туристически кораби са опасни за Венеция и морските пространства, през които те преминават през града, атракция, която според тях трябва да се избегне.

Отпреди 9 години указ забранява влизането в лагуната на круизни кораби над 40 000 тона водоизместимост.

Преди месец нов указ от една страна окончателно забранява преминаването на тези плавателни съдове, от друга разрешава до намирането на алтернатива, това да става покрай площад „Сан Марко” и през канала „Джудека”.

Там преди две години круизен кораб предизвика инцидент с туристическа лодка и имаше ранени. Не само жители на Венеция, но и известни личности като Мик Джагър, Франсис Форд Копола, Адриано Челентано и много други виждат като много опасни за града, край който в голяма близост преминават дългите над 300 метра и високи над 60 метра и с голяма водоизместимост круизни кораби.

От Венеция те разхождат туристи из Адриатическо море и източното Средиземноморие.