Протестиращи опитаха да влязат със сила в сградата на МРРБ

Протестиращи опитаха да влязат със сила в сградата на МРРБ

Работници и служители от дружеството „Автомагистрали – Черно море“ и „ИСА 2000“ излязоха на четвърти протест, който продължава вече няколко часа. Те се събраха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) заради неизплатени заплати. За кратко се стигна до напрежение. Властите дадоха заявка за разрешаване на казуса, но за момента се очаква категорично решение. 

Още в началото група от протестиращите направи опит да влезе със сила в сградата на министерството, но полицията се намеси и до напрежение не се стигна.

Ситуацията вече е спокойна. Служителите развяват българското знаме в знак на протест заради неизплатените 37 милиона лева от държавата за ремонт на отсечката между Стара Загора и Чирпан от автомагистрала „Тракия“.

„Исканията ни са държавата да ни плати дължимото за извършения ремонт на магистрала „Тракия“, който е качествен и в срок. Искаме си парите, защото имаме задължения към доставчиците“, казаха хората от протеста.

„Няма да се откажем! Платете ни изработеното!“, „Искаме си парите“, гласят плакатите в ръцете на протестиращите, които направиха жива верига около МРРБ.

Около обяд представители на протестиращите влязоха на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Бързото решение, до което почти сме се споразумели, е до пет работни дни да осигурим неплатените ви заплати“. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, който слезе при протестиращите. По думите на заместник-министъра дългосрочното решение, по което все още няма споразумение с представителите на протестиращите, които са в преговори с ръководството на министерството, е за намиране на начин да бъде изплатено всичко, което държавата дължи за свършените дейности.

Хората поискаха конкретни срокове на решенията и дадоха срок от 15 минути, за да има решение, в противен случай влизат в МРРБ.

Протестираме, защото ние сме си свършили работата, изработили сме обекта, за който сме поели ангажимент, в срок и с необходимото качество, а все още нямаме пари“, коментира по-рано днес пред журналисти Асен Тодоров, ръководител на синдикалната организация към КНСБ в „Автомагистрали Черно море“. Той допълни, че сертифицираните дейности по магистрала „Тракия“ са за над 36 млн. лева за „Автомагистрали-Черно море“, а за „ИСА 2000“ – близо 19 млн. лева. „Магистралата се ползва, но не е разплатена, допълни синдикалният лидер в дружеството. Хората не са получавали вече втора заплата, работниците са с кредити и не могат да ги обслужват, а някои от тях планират да напуснат, ако така продължава“, допълни Тодоров.

„Ако имахме финансов ресурс, щяхме да решим веднага проблема с „Автомагистрали – Черно море“. Срещала съм се няколко пъти с ръководството на „Автомагистрали – Черно море“ АД, има много въпроси за уточняване и решаване, имаме и да плащаме“. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова преди няколко дни, когато се състоя поредният протест на служителите от дружеството „Автомагистрали – Черно море“.