Проститутките в Тайланд останаха без работа заради коронавируса

Проститутките в Тайланд останаха без работа заради коронавируса

Десетки хиляди проститутки са в безработица заради епидемията от коронавируса в Тайланд. Но поради липса на помощ от правителството, някои от тях продължават работа въпреки рисковете от зараза, предаде Франс прес.

В Тайланд има около 300 000 секструженици от двата пола или транссексуални, като по-специално те действат в Банкок и в курортите Патая и Пукет. Много от секстружениците са се завърнали сега в родните си провинции заради страх от зараза или заради пълната блокада на страната заради коронавируса. Тези, които обаче продължават работа, тъй като не могат да си позволят да са без доходи, рискуват да се заразят.

„Посветили сме се на това, защото сме бедни“ – така транссексуалната Алис обяснява защо е избрала професията на секструженичка и защо продължава работа въпреки епидемията. Тя разказва, че преди кризата, породена от коронавируса, тя е изкарвала между 300 и 600 долара на седмица (270-540 евро), а днес няма нищо.

Транссексуалната Пам, която е работила в сексбар, днес търси клиенти по улицата на Банкок. Принудена е да работи, защото трябва да плаща наема си.

Тайланд е силно зависим от туризма и сега се готви за сериозна рецесия заради пандемията. Очаква се тази година БВП да се свие с 5,3 процента, което не се е случвало от 22 години насам, според прогнози на Централната банка, която преди кризата вещаеше растеж от 2,8 процента.

Правителството обеща да отпусне в продължение на три месеца месечна финансова помощ от 5000 бата (140 евро) на частните работници, лишени от работа заради коронавируса. Но тази помощ няма да достигне до сектружениците, защото в Тайланд проституцията е широкоразпространена и толерирана, но си остава официално незаконна.

Организацията Импауър фаундейшън, която защитава правата на секстружениците в Тайланд, припомня, че много от проститутките са и майки и са основен източник на финансови постъпления за семействата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *