Прокуратурата проверява случая с починалата жена от COVID-19 в Пловдив

Прокуратурата проверява случая с починалата жена от COVID-19 в Пловдив

Прокуратурата се самосезира заради случая с починала от коронавирус жена в Пловдив, съобщи NOVA. Тя издъхна в шестия месец от бременността си след усложнение от болестта.

29-годишната Джуня Вълков живеела в Пловдив със съпруга си. От 8 години опитвали да имат деца и преди шест месеца забременяла с близнаци. На 10 септември получила първите оплаквания, а 5 дни по-късно е приета в болница с COVID и се наложило да бъде интубирана.

„Бебетата починаха на осмия-деветия ден след интубиране, трябваше да бъдат извадени, след това получава сепсис, полиорганна недостатъчност и просто тя си почина”, обясни съпругът й Йордан Вълков.

Близките обвиняват за случилото се здравната система, назначеното лечение по телефона и отказан преглед.

„За мен лично проблемът е в системата, защото 90% от личните лекари ги е страх от COVID и цялото лекуване е със съобщения и по телефон”, смята Вълков.

Жената не е имала придружаващи заболявания. Според личния й лекар, тя е потърсила медицинска помощ с голямо закъснение.

„COVID е тежко заболяване. Наистина непредвидимо. И умират хора, понякога млади, никой не е защитен и не се знае как ще се развие. Каквото могат колегите и аз сме направили, но се случват тези неща. За съжаление особено уязвими са такива хора”, коментира д-р Ваня Добрева.

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира за причините за смъртта. Близките обаче няма да съдят лекарите.

„В съда няма да търся правата си, защото няма как да ми бъде върнато семейството, което загубих. Ако беше някой ни казал да идем на Спешно, нещата можеше да бъдат много по-различни”, заявява Вълков.