НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Прокуратурата подкрепи МВР: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

Административен съд – София град предстои да излезе с решение по жалбата на МВР срещу решението на Софийския районен съд, че арестът на медийния съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконосъобразен. Мина заседанието и делото е обявено за решаване, каза за БТА адвокат Станислава Каракушева, която защитава интересите на Арнаудова.

Във връзка с изразената позиция на прокуратурата в рамките на делото, че „касационната жалба е основателна и доказана“, адвокат Каракушева заяви, че „това е лична преценка на прокурора, който се яви на заседанието и взе становище с едно изречение, но не изложи доводи“.

„Смятам, че касационната жалба е основателна и доказана и ви моля тя да бъде уважена“, казва прокурорът по делото, видно от протокола на заседанието, качен в системата на съда.

От МВР посочват в жалбата си, че „решението на първоинстанционния съд е незаконосъобразно и постановено при неправилно възприемане на фактите и доказателствата, събрани по делото“. По време на заседанието представителят на вътрешното ведомство заявява още, че описаните аргументи и факти в решението на районния съд не отговарят на истината и не отговарят на доказателствата, приобщени към процесното дело.

Според адвокат Каракушева жалбата на МВР е неоснователна, а първоинстанционното решение е правилно и законосъобразно. Поискахме жалбата да бъде оставена без уважение, добави тя. По думите ѝ районният съд се е обосновал подробно и добави, че около издаването на заповедта за задържане има много процесуални нарушения.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков.

Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна, на Арнаудова и Горанов също, но само на първа инстанция.

Адвокат Каракушева, която представлява и Владислав Горанов посочи, че жалбата на МВР във връзка с неговото задържане и решението на първоинстанционния съд ще се разгледа в началото на декември месец.

По повод разследването, заради което бяха арестувани Борисов, Арнаудова и Горанов, адвокатът посочи, че след задържането са проведени с тях разпити в качеството им на свидетели, но след това повече не са викани и не са търсени.