НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Продадоха на търг творби на Кристо за 350 хиляди лева

Две творби на Христо Явашев – Кристо, бяха продадени за колосалната сума от почти 350 000 лв. на търг на немската аукционна къща „Карл и Фабер“ в четвъртък вечерта.

По-скъпият от двата, закупен за 195 000 лв., е релефна скица макет за опаковане на витрина на магазин от 1965 година. Другото произведение се казва „Опакован обект“ и е от 1963 г.

Макетът на проект за опаковане на витрина за магазин е с размери 61x74x4.5 см, подписан е от самия Кристо в долния десен ъгъл. Това е един от първите подобни, които авторът прави в началото на 60-те години заедно с любимата си жена и творческа половинка Жан-Клод.

Произведението е участвало два пъти в изложби и в края на 60-те е закупено от частен колекционер в Германия. Творбата е релефна и е изработена от дърво, картон, пластмаса, моливи и пастели.

Другото, продадено в търга произведение, е за почти 150 000 лв. – размерите му са 45х32х15 см. Подписано е отново на ръка от Кристо през 1963 година и в началото на 70-те е купено от неизвестен колекционер. „Опакованият обект“ е изработен от твърди плоскости, опаковани с найлон и завързани с въже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *