НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Продаваме си тиганите и миксерите в нета след Коледа

Хората започнаха да продават ненужните им коледни подаръци след приключване на празниците. Тигани, сервизи и дребни електроуреди като миксери заляха платформите за обяви в нета след Коледа, показа проверка.

По принцип най-често се продават чаши, чинии, прибори, вази и дребни домакински уреди като миксери и пасатори, обясниха от платформата olx. Хората също така се опитват да намерят купувач и за коледна украса или тематични за празника предмети. Често срещани са и обявите за нови книги, но това е не защото хората не четат, а защото конкретното четиво не е било по вкуса им. След Коледа платформата се пълни и с обяви за нови дрехи и обувки, подарени за празника, но оказали се със сбъркан размер.

Няколко са обявите за чисто нови тигани, става ясно от сайта на olx. Така например дама се опитва да се отърве от комплект чисто нови тигани „Тефал“, за които иска 89 лева. Друг потребител търси купувач за чисто нов тиган и тенджера на цена 49 лева. Трети продава неразопакован комплект от 3 тигана от въглеродна стомана с незалепващо покритие.

Не липсват обяви за различни домакински уреди като например чисто нов уред за кебапчета на известна марка и на цена 15 лева. Друг потребител пък иска да се отърве от луксозен термометър за вино, който продава за 25 лева. Трети продава нова неразпечатвана кухненска везна за 17 лева.

Пълно е и с обяви за сервизи, чаши, чинии. Срещу 18 лева потребител продава сервиз за бира или коктейли от стъкло. Друг търси нов собственик на комплект нови чаши по 4 лева бройката, а трети – на стъклени купички за 6 лева комплекта. Потребителка иска да се отърве срещу 15 лева от 3 броя метални подноси, които още си стоят с опаковката. Друга пък продава чисто нов порцеланов сервиз от 6 чаши и чинийки, като цената е по договаряне.

Не липсват обяви и за чаши или чинийки с тематични за Коледа декорации. Така например буркан за сладки, бонбони и други лакомства, направен да изглежда като Дядо Коледа, се продава за внушителната за подобен предмет сума от 15 лева. Друг потребител продава комплект чаши на коледна тема, които са още в оригиналната си опаковка. Бройката струва 4 лева, но при покупка на целия комплект продавачът прави отстъпка. Порцеланово плато за сладки също с коледен мотив е обявено за 40 лева.

Някои пък продават не подаръци, които са получили, а такива, които не са успели да подарят. Такъв е случаят с потребител от София, който е пуснал обява за коледен сет от порцелан на цена 50 лева. Чисто нов сервиз, купуван за 80 лева, но така и неподарен, обяснява продавачът.

В момента много на сметка могат да се купят от нета маркови дрехи, които са се оказали със сбъркан размер. Чисто нова тениска с етикет на луксозен бранд е обявена само за 25 лева. Толкова струват и оригинални дънки на известна младежка марка. Те са чисто нови и продавачът изрично е посочил, че иска да се отърве от тях заради сбъркания размер. Само срещу 20 лева може да се купят и нови дамски дънки на популярна спортна марка. Чисто нови са, подарък от Англия, но не ми стават, обяснява потребителката, пуснала обявата.

Между 620 и 890 млн. лв. трябва да са похарчили българите за подаръци тази Коледа. Сметките са направени на база маркетингово проучване за това каква сума са приготвили нашенците, за да зарадват близките си за празника. Анкетата, направена сред потребители от 18 до 74 години, показа, че най-голям процент – 32 на сто, са готови да извадят между 100 и 250 лева за коледни подаръци. Една четвърт от запитаните пък отговарят, че ще дадат над 251 лева. 23% са готови да извадят от 76 до 100 лева, а под 75 лева – 16%. Само 4% са отговорилите, че няма да дадат никакви пари за подаръци.

Сайтове възстановяват пари и за употребявани стоки

Нова стока, закупена в интернет, може да се върне на търговеца, дори да е разопакована и ползвана. Той е длъжен да я приеме, като възстанови сумата съобразно нейното овехтяване – на 80, 90% и т.н.

Това обясни пред „Телеграф“ Богомил Николов, шеф на Асоциация „Активни потребители“. Има много търговци обаче, които не го правят, и това поражда доста спорове, добави той. В същото време вече има и немалко физически магазини, които прилагат тази практика, но това зависи от политиката на компанията.

За да върнем стоката във физически магазин, трябва да имаме документ за покупката – касов бон, платежно нареждане, разписка. Тъй като обаче е много необичайно човек да получи подаръка с такъв документ, около 90% от подаръците реално не могат да се върнат. Възможно е обаче подаряващият да пази касовия бон. А ако това не е така, получателят на подаръка може да му търси купувач в сайтовете за малки обяви, където обаче ще получи доста по-ниска цена от реалната.

Ако стоката е закупена в интернет, потребителят има безусловно право да я върне в 14-дневен срок, без да дължи обяснение.

Трябва обаче да припомним, че има стоки, които не подлежат на връщане при никакви условия поради хигиенични причини като разопаковано бельо или козметика, а също и поради защита на интелектуалната собственост – като дискове, записи, софтуер, тъй като те могат да бъдат копирани, обясни още Богомил Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *