Прогноза: Отвори ли САЩ икономиката си, ще умират по 3000 души на ден

Прогноза: Отвори ли САЩ икономиката си, ще умират по 3000 души на ден

Като един истински бизнесмен, Доналд Тръмп бърза да отвори икономиката на САЩ, дори и страната да не е преборила напълно коронавируса. През последните дни, той усилено насърчава губернаторите да отворят щатите си и подкрепя протестиращите, които са на мнение, че COVID-19 не е толкова страшен, а икономиката трябва да продължи да работи.

Това обаче може да се окаже катастрофално

Според документи, публикувани от The New York Times, броят на смъртните случаи ще стигне 3000 души на ден до 1 юни. Това е със 70% повече от сегашните 1750 души на ден. Моделът, изготвен от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, прогнозира, че на ден ще бъдат регистрирани около 200 хил. души. Сега, в САЩ на ден се регистрират 25 хил. нови случая на заразени с COVID-19 на ден.

Тези числа показват една отрезвяваща реалност – САЩ се опитваше да ограничи разпространението на вируса през последните седем седмици, но отварянето на икономиката ще влоши драстично ситуацията.

„Все още има много щати, в които случаите продължават да нарастват“, предупреждават от Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

Огромен скок назад

Моделът, който Белият дом показва на обществото, също бе преразгледан. Очакваният брой на починалите бе удвоен – но сега, според данни на Института за здравни изчисления и оценки към Университета във Вашингтон, ще има близо 135 хил. смъртни случая до началото на август, което е два пъти повече от прогнозата, направена през 17 април, когато се предвиждаше, че до 4-ти август ще има около 60 хил. смъртни случая от COVID-19. Всъщност, броят на починалите в САЩ вече е 68 хил. души.

Според доклада на института „увеличаването на движението между различните щати, както и премахване на някои от ограниченията за социална дистанция на 11-ти май, което ще доведе до повече контакти между хората, ще помогне за разпространението на коронавируса“.

Това потвърждава най-големият страх на здравните експерти – че ако САЩ премахне ограниченията, страната ще се върне там, където беше в средата на март, когато случаите нарастваха толкова бързо, че пациентите умираха в болничните коридори.

„Ще изгубим между 78 хил. и 100 хил. животи. Това е ужасно. Не трябва да губим нито един човек заради това нещо“, заяви в събота Доналд Тръмп. Числата в новата му прогноза също бяха два пъти по-големи от тези, които цитира преди две седмици. Но дори и прогнозата от 100 хил. души подценява прогнозите на администрацията на Тръмп. Но президентът на САЩ подценява заразата още от самото начало.

Въпреки увеличаването на болните, Щатите все пак отварят

Броят на заразените в някои части на САЩ не е започнал да спада, напротив – увеличава се. Но въпреки това, губернаторите им са позволили някои бизнеси да започнат работа. Сред тях са Индиана, Канзас и Небраска. Щатите Айова, Минесота, Тенеси и Тексас също отварят, но частично. Там случаите също продължават да растат. Повече от половината щати ще отворят икономиката си, но здравните експерти предупреждават – това ще доведе до рязък скок на болните и починалите.

„По-голямата част от американците не са били изложени на вируса, тоест – те нямат имунитет. Това означава, че първоначалните условия, които позволиха на този вирус да се разпространи наистина бързо в Америка, дори не са се променили“, казва д-р Лари Чанг, специалист по инфекциозни болести от университета Джон Хопкинс.

Положението в САЩ се е стабилизирало, но далеч не е започнало да се подобрява – през последния месец по 1000, а понякога и по 2000 души умират на ден от COVID-19.

И докато щати като Ню Йорк, Ню Орлиънс и Детройт показват подобрение, други градски центрове, включително Чикаго и Лос Анджелис, отчитат стабилен растеж на броя на случаите. Ситуацията се е развила най-тежко в райони на Америка, които до голяма степен бяха пощадени в началните етапи на пандемията.

Тръмп се опитва да заглуши здравните експерти

Президентът на САЩ предприе и някои доста съмнителни мерки – членовете на щаба, който се е заел с борбата с COVID-19, няма да имат право да свидетелстват пред Конгреса този месец без одобрението на Марк Медоуз, началник на персонала на Белия дом, гласи имейл, получен от The New York Times.

Представителите на Департамента по здравните и човешки услуги, както и тези на Вътрешната сигурност, също няма да могат да се явят на четирите изслушвания този месец.

Демократите осъдиха този ход, като заявиха, че той отразява порив на президента да накара здравните експерти да замълчат.

През това време светът се опитва да събере 8 милиарда долара за откриването на ваксина срещу коронавируса. Премиери, крале, дори Мадона дариха средства за да се създаде лек възможно най-бързо. Но Доналд Тръмп отказа да се включи в международната инициатива, тъй като САЩ наливал „милиарди долари в собствената си ваксина“. А дори Румъния дари 200 хил. долара…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *