НОВИНИТЕ

Проверяват фрашкани кръчми, ама друг път! Фирмите – на клошари

Оборотни заведения масово погазват противоепидемичните мерки в страната и предписанията на здравните власти за 50% запълненост на капацитета при недопускане на повече от 1 човек на 8 кв. м. Това установила проверка на „Телеграф“ из най-популярните ресторанти, барове и дискотеки в столицата и из страна.

Единственият начин да разберете, че все още се намираме в извънредно положение заради пандемията са маските на персонала, които най-често се носят под брадичката. Причината да не покриват носа и устата вероятно е за да могат да дишат, тъй като в повечето „вървежни“ кръчми се позволява и пушенето на закрито, което пък е забранено от Закона за здравето.

Наблъскани

Управител на бар в столицата е категоричен, че след едно две питиета е немислимо да накараш хората да спазват ограничителни мерки и предвидената дистанция. „Преди седмица компания от 20 човека, празнуваща рожден ден, буквално налетя на една от сервитьорките, защото е помолила да бъдат разделени на две маси. Да не говорим, че редовно подпийнали гости прегръщат сервитьора като си поръчват. Когато бъде помолен да спазва дистанция, съответно настава скандал и дори имаме човек, тръгнал си без да си плати, защото виждате ли бил обиден“, твърди управителят.

Клиентка на известна чалготека пък споделя, че хигиена и дистанция никъде не се спазва. „Никой не ни пръска с дезинфектант на входа. Сложи ли са едно шишенце, което се клати, но никой от охраните не гледа използвали се. Вътре е мазало, особено по баловете нямаше и метър разстояние между хора, същото е и с масите. Хората танцуват, целуват се, никой никаква забележка не прави“, разказва 23-годишната А. С.

В ресторантите положението не е по-различно. „За 1 юни резервирахме маса в рибен ресторант от известна верига, намиращ се в популярен столичен хотел. Всички маси до една бяха заети, като отстояние между тях изобщо нямаше. Но най-неприятно изненадани останахме, след като клиенти запалиха пури и цигари, дори вътре в основната зала, а не в специално отделената за това „тераса“, която също е изцяло покрита. Ние бяхме с две малки деца, като заради детския празник на повечето маси също имаше деца, но това не притесни нито персонала, който занесе пепелници на пушачите, нито самите пушачи“, разказва Александър Георгиев пред вестника.

Забраната за пушене със сигурност си остава най-прескачана от всички в държавата. Много често при сигнал за проверка, първият изгърмял звъни на конкурентите си и ги предупреждава. „Често самите заведения си дават сигнали един на друг. Хостесата от единия клуб, предупреждава колежката си и така успяват да се спасят“, твърдят хора от бранша. В заведенията се избягва да се поставят нормални пепелници, като често те са заменени от вазички, чашки с намокрени салфетки, а най-новият хит е чинийки за ядки, само че вътре може да откриете не бадеми, а завидно количество фасове.

Комично

Контролът за спазване както на противоепидемичните мерки, така и на забраната за тютюнопушене е организиран повече от комично. Дежурният телефон за сигнали отговаря от 8 сутринта уж до 20:00 вечерта, въпреки че работното време на инспекторите е от 8:30 до 17:00 часа. Така ако сте на нощно заведение нямате никакъв шанс да се свържете с жив човек и да очаквате, че ще пристигне проверка след вашия сигнал. След 20:00 часа се включва гласова поща, на която може да запишете сигнала си и в първия работен ден след това той да бъде проверен от инспектор и евентуално да се направи внезапна проверка на заведението, когато от РЗИ решат.

„Извършените проверки за спазване на противоепидемичните мерки по заведения от началото на годината до края на май са общо 1016. Съставени са 78 акта за нарушения и са отправени 26 покани до собствениците на заведенията за явяване в РЗИ, тъй като те не са били открити на място. Само за месец май проверките са 58, при които са съставени 17 акта и 2 покани“, обясни пред „Телеграф“ говорителят на столичната РЗИ Катя Сунгарска. Глобите са от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 500 до 2000 лв. за юридически. Тя дебело подчерта, че за цялата столица са назначени общо 20 инспектори на обичайното работно време по Кодекса на труда.

„Можете да си представите за какъв къртовски труд става въпрос при този състав“, каза Сунгарска. Голяма част от проверките са нощни, които инспекторите извършват в извънработно време, само и само да се осъществява някакъв контрол, обясни още говорителят на РЗИ. За проверки за тютюнопушене отговаря отделен екип от 15 човека за цяла София. От началото на годината те са извършили общо 4636 инспекции, но не само по заведения, а и във всякакви други учреждения и закрити публични места. По сигнали на граждани са образувани едва 95 проверки, а общо съставените актове за този период са само 83. Според Сунгарска инспекторите нямат вина за това, че са крайно недостатъчно и с такова работно време, просто държавата е отпуснала такъв щат, за контрола на тази дейност.

Морето

Същата е картинката и в Бургас, както и в околните курорти. Най-драматична е ситуацията след 18 часа в петък и събота, когато заведенията се пукат по шевовете. Резервациите се правят предварително още в началото на седмицата и до четвъртък вече няма никакви свободни места. От тази тенденция не правят изключение дори и известните вериги за хранене. Клиентите са наредени буквално „рамо до рамо“, а между масите е оставено толкова разстояние, колкото келнерът на минава без да се блъска.

В малките градове положението е още по разюздано. В кафенетата и ресторантите в Добрич изобщо не се спазват противоепидемичните мерки и ограниченията в посещаемостта. Особено по време на абитуриентските балове и след тях, до 31 май, заведенията се пукаха по шевовете си и по обяд, и вечер, заради роднинските трапези по случай завършването на отрочето. Събираха се цели маси на банкетен принцип и се струпваха на едно място средно от 30 до 50 човека, за да честват абитуриента.

Пишат фирмите на клошари, за да не плащат актовете

Огромна част от заведенията се пишат по документи на безимотни лица като клошари, роми и т. нар. професионални длъжници, за да не плащат наложените им глоби, разкриха запознати. Така повечето написани актове се връщат в столичното РЗИ, защото няма такава фирма или лице на посочения адрес. Другата хватка е, ако се съберат много глоби, собствениците да закрият фирмата и на другия ден да открият нова, също на името на някой безимотен професионален длъжник. Така актовете няма на кого да бъдат връчени. Информацията за това се подава от инспекторите и на Столична община, и на МВР, но се оказва, че няма институция, която да може да направи нещо в такава ситуация.

Алибегов: Мерките масово се спазват

Според данни на проверяващите органи масово се спазват изискванията за намаление на капацитета на заведенията, коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Сигурно има и такива, които се пълнят на 100%, заради което има и проверки от РЗИ. Относно забраната за пушене на закрити места Алибегов коментира, че ако има такива, които не го спазват, това трябва да бъде установено от контролните органи.