НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Проверяват ЛиЛана и брат й за незаконно подслушване и проследяване

Специализираната прокуратура иззе апаратура и документи по разследването срещу групата за незаконно усвояване на евросредства. Следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура извършиха действия по разследване в офис на търговско дружество със седалище в столичния „Студентски град“.

Негови собственици и управляващи са сред обвинените на 25 април 2020 г. за участие в организирана престъпна група за незаконно присвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. При извършените претърсвания в офиса е намерен и иззет куфар с апаратура.

Назначена е съдебно-техническа експертиза, която да установи техническите възможности и параметри на устройството и дали е предназначенo за незаконно подслушване и проследяване. От фирмения офис са иззети също магнитни дискове, множество документи и други веществени доказателства, относими към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.

Спецоперацията срещу ОПГ-то бе извършена на 25 април. В ареста са Лиляна Деянова, известна като певицата ЛиЛана, и Мартин Димитров, които са съдружници в разследваната филма, а братът на ЛиЛана – Александър Деянов, известният бийтбоксър SkilleR, е с гаранция от 100 хил. лв. гаранция.

Мартин Димитров е посочен от прокуратурата като ръководител на организираната престъпна група, а Лиляна Деянова и Александър Деянов като участници. Съдът счете, че спрямо тях е налице „обосновано предположение за авторството на деянията, за които са им повдигнати обвинения, което се извежда от обяснения на обвиняемо лице по делото, разпити на свидетели, претърсвания и изземвания от офиса, ползван от обвиняемите лица, както и съдебно-техническа почеркова експертиза“.

Съдът прие, че за Деянова и Димитров има опасност от извършване на ново престъпление, с оглед тежестта на обвиненията. Такава от доказателствата по делото и разпитите на свидетелите, не е налична за обвиняемия Александър Деянов.

Експерти обяснили пред Lupa.bg, че като музикант Александър Деянов разполага със звукозаписна апаратура, с микрофони и специални дискове и трябва да се провери дали не става дума и подобен тип техника, а не за използване на СРС-та.

Деянова e в съвета на директорите на компанията „Телетол“, която беше обявена като национален доставчик на електронни винетки, но впоследствие не получи разрешение да ги продава. Затова в средата на 2019 г. подаде сигнал в прокуратурата срещу АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Тогава „Телетол“ съобщи, че настоява прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното Тол управление – Олег Асенов – за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и нарушават правата, законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки.

Разследването срещу ЛиЛана се свързва и с разследванията срещу Васил Божков. Тя ще бъде проверявана и като подставено лице на хазартния бизнесмен. Деянова от години е спрягана за любовница на Божков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *