При 5 одобрени ваксини, имунизираме 2,5 млн. души до края на юни

При 5 одобрени ваксини, имунизираме 2,5 млн. души до края на юни

При 5 одобрени ваксини, ще можем да имунизираме 2,5 млн. души до края на юни. Това обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, след като у нас дойдоха още 14 040 дози от „Pfizer/BioNTech”.

„Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица до края на годината, поставяме условия колко компании се включват. За първите две компании се очаква доставка на 4,5 млн. дози, което означава, че 2,2 млн. от населението със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Ако 5 ваксини получат разрешение за употреба до средата на годината, това означава, че 2,5 млн. ще бъдат ваксинирани до юни”, каза той

Още 2300 дози се очакват следващата седмица, които дози компенсират количеството от миналата седмица.

83 000 дози с очакват през февруари. През март ще са 104 000, като може да бъдат и повече.

На „Модерна” също се очаква доставка в края на седмицата от 3600 дози.

„Очакванията ни са след сред средата на март –април да има повече ваксини, което да ускори процеса на ваксинация”, каза Кирилов. Все още обаче няма точни количества, които да дойдат у нас, очаква се потвърждение.

Той допълни, че следващата седмица се очаква одобрението на Оксфордската ваксина. Четвъртата пък ще е на Johnson & Johnson. Все още резултатите от клиничните ѝ изпитания не са готови.