При над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки

При над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви кога ще се мине към въвеждане на мерки за цялата страна в борбата срещу коронавирса.

„При достигане на над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, като веднага трябва да бъдат отпуснати помощи за бизнесите“. Това заяви той в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките. Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да спазва собственото си здраве“, подчерта Кунчев.

По думите му ситуацията във Велико Търново, Търговище и Русе е сериозна.

„Това беше причината днес да организираме Оперативен щаб в Търново, на който предполагам ще присъстват колегите от другите две области. От тях очаквам анализ на ситуацията и приложения за действия. Трябва да се спазват вече разпоредините мерки. Имаше предложение да се направят отстъпки в обслужването на междуградските автобусите, така че това да позволи намаляване на натоварването в тях. Причината е, че когато пътуваш 2-3 часа в затворено пространство има риск дори да носиш маска“, уточни доц. Кунчев.