Приемът на първолаци изцяло онлайн тази година

Приемът на първолаци изцяло онлайн тази година

Приемът на първолаци може да стане изцяло онлайн, съобщи Диян Стаматов директор на 119 СУ и общински съветник в София.

Работи се по изготвянето на централизирана платформа в София, като се поглежда с приемственост на принципа за платформата на детските градини, обясни той. Дали платформата ще бъде факт тази година зависи от много фактори, но основната идея е да се направят всички възможни стъпки, за да се реализира това, каза Диян Стаматов.

С новата система ще се създаде по-голяма прозрачност и по-висока степен на доверие на родителите, че нещата са чисти. Второ, най-вероятно биха се елиминирали възможностите за жребий, там, където ги имаше в предходните години по отношение на невъзможността на отделните училища да приемат всички желаещи от дадена група ученици, коментира общинският съветник.

Друго улеснение за родителите ще е, че абсолютно всичко ще е дигитално. С изключение само и единствено на удостоверението за завършена подготвителна група, когато става при окончателното записване. Все пак трябва да има гаранция, че детето е записано на едно място, а не на няколко, обясни Стаматов. Всички други стъпки ще да бъдат без никакво губене на време на родителите и изцяло онлайн. При критериите отново водещи фактори ще са уседналостта, местоживеенето на родителите, близостта до училището – принципи, които са се утвърдили в приема през последните няколко години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *