Привикват ученици на изпит в клас

Привикват ученици на изпит в клас

Ученици, които в момента са на дистанционно обучение ще държат изпити на място в класните стаи следващата седмица. Това потвърдиха пред „Телеграф“ директори на училища, които вече са направили график и организация за срещите с учителите.

Според разпоредбите на здравния министър децата от 5 до 12 клас могат отидат до училище за определяне на срочна оценка, ако имат повече от 25 % отсъствия по даден предмет. Друга опция за среща с преподавателя е при невъзможност да се оформи срочна оценка. Именно на тази база стъпват учителите, които ще изпитват предимно ученици от 7 клас до 12 клас. Децата ще бъдат между 5 и 10 в една класна стая.

Неофициално от училищата признават, че на класни и контролни децата са получили масово шестици, което дава основание за съмнения в реалността на оценките. Затова трябва да си ги защитят. Друго основание за присъствен изпит са претенции на ученици и родители за несправедливи двойки или тройки. „Ако имат голям брой отсъствия те биха могли да бъдат поканени за оформяне на срочна оценка“, каза директорът на 119 СУ Диян Стаматов. Същото важи и за ученици, които са неудовлетворени от резултатите си.

„За голямо съжаление по време на дистанционното обучение много родители започнаха да проявяват интерес само към шестици. За да не се случва това, изпитите ще бъдат в рамките на часа за консултации“, даде пример Стаматов. Той допълни, че децата ще бъдат изпитани, така, че да покажат реалните си знания. В 119 СУ тестове на място ще има по математика за 7 клас. „Поканени са деца по онези предмети, по които учителите в момента нямат притеснения да извършат изпита. Там, където има притеснения, това няма как да стане. Засега при нас такъв ще има само по математика“, каза Диян Стаматов.

В столичното 51 СУ също са направили организация за изпити на място другата седмицата. Такива ще има най-вече за деца с много отсъствия, но сред изпитваните има и ученици със съмнения за нереални оценки. „Когато не си включиш камерата и микрофона ти си неидентифициран. Ученик влиза във виртуалната класна без камера и микрофон. Когато учителката го пита и той не отговаря – това е отсъствие“, каза директорът Асен Александров. Той предлага, дори и да са на дистанционно обучение, да има постоянната опция, учениците да бъдат викани за писмени изпитвания на място в класните стаи. Защото иначе губят мотивация.