Премиерът провери газовата връзка с Гърция, ще бъде готова на 30 декември

Премиерът провери газовата връзка с Гърция, ще бъде готова на 30 декември

„До края на 2021 година – 30 декември – интерконекторът Гърция- България трябва да бъде изграден, така че по него да може да преминава втечнен газ от Александруполис – американски, израелски, египетски, от много източници, като в бъдеще има възможност капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м газ годишно“. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който бе на проверка на газовата ни връзка с Гърция в района на Димитровград. Заедно с него бе енергийният министър Теменужка Петкова.

Премиерът поясни, че изграждаме „Балкански поток“, а у нас ще има 14 американски реверсивни компресора, за да пренасяме газ във всички посоки. Напомни, че разширяваме и хранилището в Чирен. Изтъкна, че никой не е планирал COVID-19, заради което изграждането на конектора с Гърция се е забавило.

„Виждате трябва да мине под Марица“, каза Борисов и поясни, че в останалото трасе голяма част от тръбите вече са разнесени. От февруари до март са построени повече от 25 км, докладваха от обекта. В Гърция се строяло със същия темп. Борисов попита дали тръбите могат да издържат, ако сложат компресор и вдигнат количеството на синьо гориво, което ще се пренася през тях. По думите му по старите ни тръби имаме много свободен капацитет. Премиерът изрази надежда туризмът да се съживи туризма със зелените сертификати с Гърция, Румъния. Пошегува се миналата година и той не бил ходил на море.

„Гарантираме енергийната независимост на България и се превръщаме в регионален газоразпределителен център“, написа след това Борисов във Фейсбук.

По-късно от МС уточниха, че съгласно подписано допълнително споразумение с изпълнителя АВАКС са уговорени и междинни дати за приключване на ключови етапи, от които най-важно е приключването на пресичанията през големите водни обекти – до 15 октомври 2021 г. Строителството продължава да се изпълнява при запазване на първоначално договорената твърда цена от 144,8 млн евро.

При поредното си включване той напомни, че преди седмица са показали подстанциите, които изграждаме със 120 млн. лева, като половината от тях – 60 млн. лева – идват от ЕК. Сега показа новите далекопроводи. Добави, че електропреносната ни мрежа е направена добре, но ние я надграждаме. Целта е да може да изнасяме за Гърция, за Румъния, за Турция. „Ако пък има по-евтино електричество, фирми да си внесат“, каза той и добави: „Работим за 100 % диверсификация и на електропреносната ни мрежа“. Заедно с него бе Делян Добрев от ГЕРБ, който показа един от големите далекопроводи и поясни, че той ще увеличи преносната способност между България и Гърция с повече от 500 мегавата. По думите му със сигурност с времето ще има по-евтин ток. Борисов добави, че с този износ на ток, осигуряваме и работата на Маришкия басейн докато стане факт „Зелена сделка“.

След това написа във Фейсбук, че 150 км от електропровода към подстанция „Бургас“ до подстанция „Марица-изток“ е пуснат преди няколко седмици в експлоатация. Проектът е от общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор „Север – Юг“.

Борисов продължи с обиколка из хасковското село Маслинов, където се изгражда водопровод, а гид му бе именно Добрев. Напомни, че са вложили близо 1 млрд.лева във ВиК сектора.