Премиерът: Като опозиция трябва да ми казвате „Не харчи!“ БСП: „Стойте си вкъщи“ вече се изчерпва

Премиерът: Като опозиция трябва да ми казвате „Не харчи!“ БСП: „Стойте си вкъщи“ вече се изчерпва

Вие като опозиция би трябвало да ми казвате: „Не харчи парите!“, а правите точно обратното. Искате да извадим парите, да ги изхарчим. Но после бизнесът ще дойде ли да помогне да платим на пенсионери,учители, полиция, лекари?, попита премиерът от парламентарната трибуна.

Мярката 60 на 40 не е ли безвъзмездна?, попита още Борисов. 173 милиона грант безвъзмездно на фирмите, плюс 170 милиона гласим още, уточни Борисов. И увери, че най-важната задача е да се запазят парите нза пенсионери, армия, полиция, учители.

Ние не сме теглили кредит досега, благодарих, че депутатите ми дадохте възможност да теглим, ако се наложи.- Но засега не сме теглили кредит, уточни Борисов. Искаме след епидемията животът да продължи на нормални обороти.

Подходът „стойте си вкъщи, докато щабът прецени“ вече се изчерпва. Има ли план България, какво предстои? Този въпрос зададе от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин от БСП, а негов адресат бе премиерът Бойко Борисов, който този път се яви на изслушването в Народното събрание.

Опозицията критикува Борисов за това, че досега не счете за нужно да дойде в парламента и дори не представи едномесечния анализ на ситуацията.

„Не обяснихте защо не налага удължаването на извънредното положение. Но вие предпочитате монолози в контролирана телевизионна среда. Някаква антиутопия сигурно може да се управляна от тв екрана, но ни е сме парламентарна република“, безапелационен беше Вигенин.

Той призова Борисов да престане да говори за трупове, а вместо това да направи българите съпричастни.

„Това че смъртността от коронавирус у нас е ниска, не значи да се омаловажават проблеми в началото – недостиг на средства, маски, консумативи и т.н. Сега произвеждате безработни, още по-семпли са социалните мерки, отхвърлихте разумните предложения на БСП“, продължи с критиките Вигенин.

България е на последно място по брой тестове на 1 милион население! Германия е тествала 25 000 души на един милион население, Турция – 9 000 на 1 млн. население, а в България тестовете за коронавирус са 3600 на 1 милион население – какво е вашето отношение към този проблем?

Това попита премиера Борисов д-р Нигяр Джафер от парламентарната група на ДПС.

„Аксиома е, че повече тестове означават повече диагностицирани. Аксиома е, че парите, вложени в тестове, ще бъдат по-малко от икономическите последици от тази криза“, аргументира се тя.

Депутатът от ДПС подчерта, че изводите от тази безпрецедентна криза ще се направят, когато тя приключи. „Поуките обаче ясно се очертават – време е да разберем, че средствата в здравеопазването не са разход, а инвестиция“, категорична беше Нигяр Джафер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *