Президентът разпуска до 2 седмици парламента

Президентът разпуска до 2 седмици парламента

Президентът Румен Радев ще трябва да издаде до две седмици указ, с който разпуска настоящото 46-о народно събрание. Това стана ясно, след като в четвъртък пленумът на БСП взе решение соцлидерът Корнелия Нинова да върне във вторник мандата за сформиране на кабинет.

Причината – провалът и на разговорите за създаване на правителство в рамките на третия проучвателен мандат. Така ако Нинова наистина го върне във вторник, 7 септември, според чл. 99 на конституцията президентът Румен Радев ще трябва да издаде в едноседмичен срок указа, с който разпуска 46-ото народно събрание и определя датата на поредните предсрочни избори за народни представители. Пак според конституцията самият предсрочен вот трябва да бъде проведен най-късно до 2 месеца след разпускането на НС. Кога точно ще е това, зависи от държавния глава, който трябва да посочи датата в указа си.

В същото време въпреки раздора от четвъртък, когато част от формациите настояваха вотът за държавен глава да е на 7 ноември, а другите – в това число и най-голямата партия в настоящия парламент – ИТН, да е на 14 ноември, вчера Народното събрание, без каквито и да е дебати, взе окончателното решение. Така изборите за президент ще са на 14 ноември. 152 от депутатите гласуваха „за“ тази дата. Против нямаше, а само 25 парламентаристи от БСП гласуваха „въздържал се“. Няколко часа по-късно на пленума си червените взеха решение да не връщат мандата още утре, каквито настройки имаше в редиците им, а във вторник, с което отвориха възможност все пак да има избори 2 в 1 – т.е. първият тур на президентския вот да съвпадне и с последната възможна дата за провеждане на предсрочния парламентарен вот. Именно за това настояват и част от партиите.

След като още преди седмици от ГЕРБ подчертаха, че двата избора трябва да бъдат проведени в един и същи ден, вчера същата теза защитиха и от ИТН. „За нас е логично изборите да са 2 в 1. Видяхте, че насрочихме вече президентските. Предполагам, че той ще даде достатъчно време да се случи актуализацията на бюджета, и то спокойно и мъдро. Това е най-важното нещо, което трябва да се случи“, посочи депутатът от ПГ на ИТН Станислав Балабанов, като допълни, че най-вероятно ЦИК ще се справи с избори 2 в 1. От ДПС също настояха за едновременно провеждане на двата вота.

Парламентарните и президентските избори да бъдат на една дата е по-правилният вариант за движението, защото така няма да се харчат пари в условията на пандемия и пред опасност от бежанска вълна. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на движението по организационната дейност Ахмед Ахмедов пред журналисти в парламента. „По отношение на избори 2 в 1 имаме много сериозни аргументи относно изпълнението на самия изборен процес и финансирането му. В тези трудни времена за България не смятам, че трябва да се правят излишни разходи. Изправени сме пред три кризи – коронавирусната, бежанската и политическата“, подчерта той.

В същото време обаче преди седмица в Рудозем президентът Румен Радев даде да се разбере, че е против едновременно провеждане на двата вота. „Избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел“, заяви тогава той, като допълни: „Трябва да се търси баланс между цената на едни отделни избори, баланс между това хората да ходят може би три последователни недели на избори, но трябва да отчитаме, че все пак тези избори се правят в духа на нашата конституция, коментира държавният глава. Никога досега не е имало смесване ведно на парламентарни и президентски избори. Но в края на краищата нека парламентът вземе това решение“.

Самото решение на пленума на БСП червените да върнат мандата за съставяне на кабинет на 7 септември беше взето от Националния съвет на партията с гласовете на 108 от членовете. Против са гласували само шестима, а въздържали се – 8. На брифинг след него соцлидерът Корнелия Нинова посочи, че по време на заседанието са се чули различни мнения и дати, но в крайна сметка се спрели именно на тази, за да гласува НС актуализацията на бюджета.

Нинова уточни, че ще върнат нереализиран мандата, като заяви, че не знае кога президентът ще насрочи датата на вота, но подчерта, че по този начин дават шанс за избори 2 в 1. Този аргумент обаче не е бил обект на дискусии по време на пленума, уточни Нинова, която преди това – в кулоарите на парламента, разкритикува като „скандално“ поведението на т.нар. „партии на протеста“, заявявайки, че те са показали, че не искат редовен кабинет или мнозинство за актуализацията на бюджета.

В същото време от ДБ и от ИБГНИ атакуваха левицата, че с решението да върне сега мандата, а не да го забави, минирала съдебната реформа, както и други закони. „Връщането на мандата преждевременно е политически безотговорно и не е в интерес на българските граждани. Датите за изборите трябва да бъдат определени така, че парламентът да може да приеме необходимите закони – актуализация на бюджета, съдебна реформа и закона за ВиК, с който от 1 януари цената на водата да не се увеличава с 30%“, заяви председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова няколко часа преди заседанието на соцпленума. По същото време и шефът на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов настоя БСП да забави връщането на мандата, като даде аргумент обаче само с това, че първо НС трябвало да приеме закриването на спецправосъдието.

Народното събрание с извънредно заседание за „малките бюджети“

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник от 11 часа, за да разгледат на второ четене актуализациите на бюджетите на НЗОК и ДОО. Това решиха депутатите със 128 гласа „за“, 62 „против“ и 5 „въздържал се“. Бюджетите ще са като трета и четвърта точка в дневния им ред. Първите две ще са ратификации на споразумения за дарения на комплекти за коронавирус и дарения на ваксини „Астра Зенека“ между България и Бутан. Ако парламентаристите успеят да приемат във вторник измененията в т.нар. „малки бюджети“, то това означава, че най-вероятно в сряда ще стартират приемането на актуализацията на финансовата рамка на държавата.