Президентът на Чехия определи транссексуалните като „отвратителни“

Президентът на Чехия определи транссексуалните като „отвратителни“

Чешкият президент Милош Земан заяви по повод унгарски закон, забраняващ разпространяването на материали, свързани с лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), в училищата, че смята транссексуалните хора за „отвратителни“, предаде Ройтерс.

„Ако се подложиш на операция за смяна на пола, ти по същество извършваш престъпление на самонараняване“, каза Земан в интервю за телевизия Си Ен Ен Прима.

„Всяка операция представлява риск и тези транссексуални хора за мен са отвратителни“, заяви той, отговаряйки на въпрос за приетия този месец закон в Унгария, който забранява в училищата да се разпространява съдържание, смятано за насърчаващо хомосексуализма и смяната на пола.

Законът е силно критикуван от опозиционни партии в Унгария, правозащитни организации и много от лидерите в Европейския съюз. На среща на върха миналата седмица нидерландският премиер Марк Рюте призова унгарския министър-председател Виктор Орбан да уважава правата на хората от общността на ЛГБТ или да напусне ЕС.

Повече от половината държави членки на ЕС се обявяват против унгарския закон, но досега Чехия не е направила това.

Земан каза, че порицанията във връзка със закона представляват намеса във вътрешните работи на съответната страна.

„Виктор Орбан казва, че не е против хомосексуалистите, но че е против манипулирането не само на родителите, а и на децата при сексуалното образование“, заяви чешкият президент.

„Не виждам причина да не съм съгласен с него, защото напълно се дразня от суфражетките, движението „Аз също“ и Пражкия прайд“, каза той.