НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Президентът на Италия Серджо Матарела не прие оставката на Марио Драги

До идната сряда се очаква да стане ясно дали правителството на националното единство в Италия ще продължи да управлява до идната пролет, когато трябва да се проведат редовни парламентарни избори, или ще бъде свикан предсрочен вот наесен, пише БНР.

Премиерът Марио Драги ще трябва да провери с каква подкрепа разполага в парламента, става ясно от съобщение на президентската администрация, публикувано след като държавният глава – Серджо Матарела – отказа да приеме оставката на Драги.

Бившият управител на Европейската централна банка обяви, че се оттегля заради популисткото движение „Пет звезди“, което не участва в гласуването по-рано днес на доверие на кабинета като част от процедура за приемане на пакет от инвестиции за 23 милиарда евро с цел борба срещу инфлацията.

И без „Пет звезди“ правителството на Драги разполага с мнозинство в парламента, но той беше категоричен, че без тази формация правителството, което оглавява, вече не е на националното единство и затова той не иска повече да е премиер.

Президентът на Италия Серджо Матарела отхвърли оставката на премиера Марио Драги с предложение да се представи пред парламента, където да се изясни случилото се в Сената от политическа гледна точка. Това ще стане в сряда.

Тази линия, премиерът да говори пред парламента, се поддържа от Демократическата партия, като реална политическа форма на конфронтация. Лидерът ѝ Енрико Лета държи правителството да продължи своята работа.

Матео Ренци от „Италия вива“ и други политици също искат Марио Драги да остане премиер.

Най-много за предсрочен вот апелират от дясната партия „Братя на Италия“, която е опозиция.

Интересен факт е, че от 2018-а година до сега, 162-ма представители на „Пет звезди“ в парламента са сменили партийната си принадлежност.