НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Президентът на Италия разпуска парламента, ще има предсрочни избори

Президентът на Италия Серджо Матарела разпуска парламента, с което отваря пътя към провеждане на предсрочни избори, пише БНР по данни на обществената телевизия RAI.

Решението беше огласено след разговор на Матарела с председателите на Камарата на депутатите и на Сената. Възможно е вотът да се проведе на 25 септември, информира агенция АНСА.

По-рано днес италианският премиер Марио Драги подаде оставка за втори път тази седмица, след като не успя да спечели подкрепата на 3 основни формации в широката коалиция, която подкрепяше оглавяваното от него правителство на националното единство. От кабинета на Матарела заявиха, че държавният глава е поискал от Драги да остане служебен премиер.

„Срамота“ и „Италия беше предадена“ гласяха заглавията на водещите ежедневници в Италия. Година и половина 74-годишният бивш президент на Европейската централна банка беше начело на широка коалиция.

Правителството на Драги се разпадна вчера, след като трудно формираната коалиция от десни, леви и популистки партии отхвърлиха неговия призив да останат заедно до края на пълния мандат на парламента, за да осигурят прилагането на финансирания от Европейския съюз План за възстановяване и устойчивост на италианската икономика.

Драги обяви в Долната камара на италианския парламент, че ще връчи оставката си на президента след продължителни аплодисменти от някои от депутатите, които станаха на крака:

„Предвид гласуването в Сената вчера вечерта моля да се прекрати сесията, тъй като ще отида при президента, за да го уведомя за намеренията си. Благодаря ви за аплодисменитите и подкрепата. Понякога и сърцата на гуверньорите на централните банки се трогват“, каза Драги.

Той подаде оставката си и миналата седмица след загуба на подкрепата на Движение „Пет звезди“. Президентът обаче не я прие и му нареди да се яви пред парламента и да говори, за да прецени дали настоящото правителство има подкрепата на мнозинството.

Премиерът обаче загуби подкрепата и на десните партии в своята коалиция – „Форца Италия“ на Силвио Берлускони и „Лига“ на Матео Салвини. Мандатът му обаче предвиждаше да ръководи коалиция за национално единство с партии от целия политически спектър.

Сега президентът Матарела разпуска парламента ще насрочи предсрочни избори. Допитване от тази седмица показва, че вероятен победител ще е блок от консервативни партии, водени от крайнодесните „Италиански братя“.