Президентът на Азербайджан идва у нас за пускането на интерконектора с Гърция

Президентът на Азербайджан идва у нас за пускането на интерконектора с Гърция

По покана на държавния глава Румен Радев президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристига на официално посещение в България. То ще бъде на 30 септември и 1 октомври съобщиха от „Дондуков“ 2, съобщи Dariknews.bg.

Алиев пристига за да присъства на търговското пускане в експлоатация на газовата връзка с Гърция. Именно по нея страната ни очаква да пристигне и азерския газ, заради който се очаква и сериозното поевтиняване на природния газ за октомври.

По време на срещата си в София двамата държавни глави ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и се очаква да обсъдят развитието на сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

Официалното посрещане на Алиев ще бъде пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ от български си колега Румен Радев. На церемонията ще прозвучи националният химн на България, съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския президент.

Илхам Алиев ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

След това двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан.

На следващият ден Алиев ще вземе участие в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се проведе в зала 3 на Националния дворец на културата.

В рамките на официалното си посещение в страната президентът Илхам Алиев ще проведе среща и с министър-председателя Гълъб Донев.