Предлагат тлъсти рушвети на лекари за менте ваксинационни сертификати

Предлагат тлъсти рушвети на лекари за менте ваксинационни сертификати

Медици алармират от дни, че са подложени на сериозен натиск от свои пациенти и техни роднини да бъдат вписани като напълно ваксинирани срещу COVID-19 в Националния регистър.

Съвестни лекари предупреждават, че има техни колеги, които са получавали между 500 и 2000 лева на калпак за менте сертфикат, а рушветите започнали веднага щом бе издадено разпореждането документите да се свалят свободно без квалифициран електронен подпис от портала HIS.bg.

Медицински сестри пък алармираха, че с изключение на уникалния QR код, вписан в сертификата за всеки ваксиниран, тапията може лесно да се фалшифицира.

На фона на българските шано схеми в Норвегия вече се води разследване срещу няколко десетки пациенти, излъгали, че имат различни заболявания, за да бъдат по-бързо боцнати срещу коварния вирус.

Математикът Петър Велков написа по повод саботажа:

„Аз също от седмици получавам такива сигнали. Трябваше вече да е изработен ефективен механизъм за противодействие. Дори лекари по национална телевизия признават за такива случаи. Без да последва нищо. Трябва да има строги наказания и за тези, които предлагат/опитват, и за тези, които се съгласяват. Жестоки“.