Пратките от Великобритания за ЕС с митническа декларация от 1 януари

От 1 януари хората във Великобритания ще трябва да добавят митническа декларация към тяхната пратка за ЕС, защото тя подлежи на миническо обмитяване, предупредиха Британските пощи, предаде ДПА. Пощите посъветваха британските клиенти да последват тези указания още от днес, за да бъдат избегнати закъснения на пратките.

„Клиентите, пращащи колети от Англия, Шотландия и Уелс ще трябва да прикрепят митническа декларация към пратките с подаръци или стоки, изпращани зад граница, в това число и за дестинации от ЕС“, се казва в съобщението на пощите. Митнически декларации не трябва да се попълват, когато става дума за изпращане на писмо, картичка или документ от Великобритания до страна от ЕС.

Митническите декларации не са необходими за стоки, изпращани от Северна Ирландия за дестинации в ЕС. Това е по силата на Протокола за Северна Ирландия, договорен между Лондон и Брюксел, за да се гарантира, че няма да има граница на остров Ирландия. Протоколът гласи, че Северна Ирландия де факто ще продължава да спазва правилата на европейския митнически съюз и на единния пазар след края на преходния период след Брекзит, изтичащ на 31 декември.

Според данни на Британските пощи 45 процента от международните колети, изпращани от Великобритания, са за ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post 200 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 идват в Европа до септември
Next post След 6,4 по Рихтер: Ужасът в Хърватия в снимки