По 15 души всеки месец се жалват от имотната мафия

По 15 души всеки месец се жалват от имотната мафия

15 души на месец у нас се жалват, че са станали жертва на имотната мафия в страната. Това показва справка на МВР за тези сигнали от началото на 2019 до средата на 2020 г., предоставена на разследващото предаване на БНТ „Следите остават“.

Според данните на на разследващите 210 жалби за имотни измами са подадени през миналата 2019 година според справка, предоставена ни от МВР. От тях са образувани 108 досъдебни производства. За първото шестмесечие на тази година жалбите са 73, от тях са образувани 41 разследвания.

„Най-честите случаи на така наречените имотни измами са когато пред нотариус се представя едно неистинско завещание. Най-често става дума за имоти, които са без наследници или за такива, които са били притежавани от психично болни лица“, коментира пред БНТ и.ф. Районния прокурор на София Невена Зартова. Тя допълва, че след това има няколко възможности за развитие на ситуацията, която което най-вече зависи от действията на нотариуса.

„Имаме

например такъв един интересен случай,

когато пред нотариус е представено едно такова неистинско завещание, той се усъмнил в документа и сам по своя инициатива е назначила една частна графическа експертиза. Тази графическа експертиза е доказала, че документът не е истински и нотариусът е отказал да го впише. Оттам насетне обаче обвиняемият проявил така едно упорство и няколко месеца по-късно е посетил друга нотариална кантора, където вече нотариусът е извършил вписването и разбира се този имот впоследствие е продаден на друго лице. Интересното при това дело е въпреки описаната от мен преди малко упорство от страна на обвиняемия, е че в съдебната фаза на процеса той е признал изцяло вината си и дори е възстановил на пострадалия инкриминираната сума в размер на около 75000 лв 00.21.01.03. мисля че беше“, разказва още Зартова.

Предаването разкрива обаче, че

колкото и грижливо да пазим документите си

за собственост – нотариалните актове, те много лесно могат да бъдат взети по съвсем законна процедура и само срещу 1 лев такса – от имотния регистър към Агенция по вписванията. Там, дори и да не знаеш имената на собственика, може да се търси по адрес на имота и да се снабдиш с трите имена, ЕГН на собственика и номер на нотариалния акт. След това кпешу още 3 лв такса се нареждаш на опашката в Агенция по вписванията и ти дават копие от нотариалния акт. Оттук до измамата и кражбата на жилище е една крачка, тъй като всеки нотариален акт съдържа огромно количество лични данни, защитени от други специални закони – банкови сменки, бракове и разводи, наследници, дори здравословно състояние, ако лицето е с психично заболяване и е под запрещение.

И най-парадоксално – и с подписа на собственика, който много лесно може да бъде подправен във

фалшиво пълномощно и имотът да бъде откраднат.

Това противоречи на Европейския регламент за защита на личните данни и на още 2 директиви, а както е известно, европейското право има пряко прилагане в България и ние сме длъжни да изменим законите, за да не му противоречат. Комисията за защита на личните данни, Нотариалната камара и преподаватели в Софийския университет се обявяват категорично против тази възможност, която отваря широко вратата за имотни измами, и предлагат от сайта на имотния регистър да може да се прави справка за собственици, тежести, ипотеки и др, но не и случайни лица, които нямат правен интерес, да получават нотариалните актове и да се снабдяват с цялата тази информация.

По информация на Министерството на правосъдието

предстои промяна на тази нормативната база.

Според разследването на БНТ обаче се оказва, че резултатът е обратен. На сайта на министерството е качен проект на Наредба, според която се отива още по-далече: вече няма да е необходимо дори да ходиш до Агенцията по вписванията, за да ти дадат хартиено копие на документите, а ще можеш да ги разпечаташ от сайта на Имотния регистър. Експертите са единодушни: няма нужда да се ограничава възможността през интернет сайта всеки да получи справка за собственици, наследници и тежести на имота, но справка, а не копие от нотариалния акт с всички съдържащи се защитени данни. А копията от самите документи да се получават от оторизираните законово лица – адвокати, нотариуси, държавни органи. Които обаче носят отговорност при злоупотреба с данните.

„Сега над 50 милиона документа за имотите на всички в България всеки момент могат да попаднат в ръцете на престъпници и домовете ни – да бъдат откраднати“, посочва авторът на предаването – разследващият журналист Богдана Лазарова.

87% от хората имат собствено жилище

9 от 10 българи живеят в собствен дом. 87% от българите притежават собствено жилище. България е на 5-то място в света по брой на собственици на имоти. По данни на Националния статистически институт жилищата в страната са близо 4 милиона. (3 970 719). Близо половин милион чужденци също притежават имоти тук (500 000). Частната собственост е неприкосновена, пише в Конституцията. В България обаче няма имот, който да не може се открадне.

Според анализ на МВР имотните измами стават най-често с фалшиви документи за завещание, дарение, смъртен акт, удостоверение за наследници, съдебни решения за присъдена или възстановена собственост, запис на заповед, за смяна на управител или съдружник във фирма с последваща продажба на имот на фирмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *