По новия мост на Генуа мина първият автомобил

По новия мост на Генуа мина първият автомобил

Вчера точно в 10:57 минути българско време по новия мост на магистралата край Генуа премина първият автомобил. Колата бе управлявана от Пиетро Салини – управителя на световно известната компания за изграждане на модерни транспортни съоръжения “Webuild”, която строи моста в консорциум със специализирания в сектора държавен колос „Fincantieri”.

Салини и другите мениджъри от строителното сдружение обиколиха моста и пеша, но в компанията на двама изтъкнати политици – лидера на партията „Лига“ Матео Салвини и губернатора на областта Лигурия Джовани Тоти.

„Емоциите, които изживях преминавайки по моста, са прекрасни и неповторими!“ – каза Пиетро Салини на поканените за събитието журналисти. Мениджърът посочи още, че вдигането на свръх модерното съоръжение за по-малко от година без почивен ден и дори в условията на епидемията заради „Ковид-19“, е пример за това как Италия винаги се възражда бързо и в блясък дори след тежки бедствия и катастрофи. Точно каквато е рухването на стария мост „Моранди“ на 14 август 2018 г., когато загинаха 43-ма души, десетки други бяха ранени, а нанесените щети – за десетки милиони евро. Доколкото до името на новото съоръжение, Пиетро Салини обяви, че то ще се казва “Viadotto Genovа – San Giorgio”/Виадукт “Генуа – Свети Георги“ – бел. кор./ Мостът е дълъг 1067 м, а според неговия създател – звездата на архитектурата Енцо Пиано, той ще издържи на всевъзможни натоварвания поне 1000 години.

На импровизираната пресконференция стана известно още, че в момента се полагат фотоволтаичните панели, които трябва да осигурят нужната за експлоатацията на транспортния възел електроенергия. Утре започва полагането на асфалтовата настилка, тъй като сега и с кола, и пеша, може да се преминава само по оголените бетонни платна. Особено важна е датата 20 юли, когато трябва да започнат контролните изпитания на моста, след което ще се подпише протокол за приемането на съоръжението. Но за съжаление съществува малък проблем – както обясни днес шефът на консорциум за моста Марко Бучи, все още не е ясно строителите на кого ще го предадат? Тоест кой ще го стопанисва занапред, но ако стопанинът стане известен до края на юли и изпитанията преминат без грешка, свободното движение на МПС по виадукта Генуа – Свети Георги би трябвало да започне още в началото на август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *